Του Τάσου Δασόπουλου
Επτά μέτρα για την τόνωση του προβληματικού σκέλους των εσόδων θα ενεργοποιήσει τις επόμενες εβδομάδας το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ξεπεράσει το έλλειψη ρευστότητας και να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς την ανάγκη των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι και τον Ιούνιο.
Το πόσο ασφυκτικό είναι το πρόβλημα ρευστότητας φαίνεται από τις ανάγκες της εβδομάδας που ξεκινά. Σήμερα το δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει περίπου 520 εκ ευρώ και την Παρασκευή άλλα 336 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ ώστε να κλείσει η δόση του Μαρτίου.
Τα χρήματα αυτά θα τα «δανειστεί» από το ΤΧΣ που παραχώρησε για το σκοπό αυτό τα 555 εκ ευρώ που είχε στο ταμείο του από προμήθειες τραπεζών και τα υπόλοιπα από ταμειακά διαθέσιμα ταμείων και δημοσίων οργανισμών.
Την Παρασκευή 20 του μήνα το δημόσιο θα πρέπει εκτός από το την πληρωμή στο ΔΝΤ να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δις ευρώ που λήγουν. Η υποχρέωση αυτή θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από την έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δις που θα γίνει την Τετάρτη και όλοι εύχονται να πάει καλά.
Οι ανάγκες για το Απρίλιο και τον Μάιο είναι αρκετά μικρότερες αλλά θα πρέπει να εξυπηρετηθούν Παράλληλα θα πρέπει να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και το δημόσιο να καλύπτει την συμμετοχή του στο ασφαλιστικό σύστημα.
Αυτό όμως που επείγει σε πρώτη φάση είναι το κλείσιμο της τρύπας που υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ σε μηνιαία βάση από τα φορολογικά έσοδα για το πρώτο δίμηνο του χρόνου.
Στην κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει θα προωθήσει τις επόμενες εβδομάδες μέτρα που αφορούν:
1. Την άμεση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων που επιβαρύνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ίση σε ποσοστό με το ποσοστό της βασικής οφειλής που θα εξοφληθεί εφάπαξ το αργότερο μέχρι τις 27 Μαρτίου. Η διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση μέσα στην εβδομάδα.
2. Την νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε ληξιπρόθεσμα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία η οποία αναρτήθηκε για διαβούλευση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας Η ρύθμιση προβλέπει την δυνατότητα αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων μέχρι και την 1η-3-2015 χρεών προς το Δημόσιο, ανεξαρτήτως ποσού και πηγής προέλευσης, σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 100 και με «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκων κατά 30% έως και 90%.
3.Την θεσμοθετημένη τμηματική καταβολή και των οφειλών των πολιτών προς τους δήμους και τους λοιπούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (χρέη από λογαριασμούς ύδρευσης, πρόστιμα για παράνομο παρκάρισμα, κατάληψη πεζοδρομίων κ.λπ.). Η ρύθμιση που σχεδιάζεται θα βασίζεται στο μοντέλο των 100 δόσεων με «κούρεμα» προσαυξήσεων. Η σχετική διάταξη αναμένεται να περάσει στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.
4. Η «περαίωση» της φορολόγησης αδήλωτων εισοδημάτων μέσω της παροχής της δυνατότητας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις για να δηλώσουν εισοδήματα παρελθόντων ετών που δεν είχαν δηλώσει και να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
5. Η χορήγηση κινήτρων όπως μείωση του ΦΠΑ ή επιστροφή μέρους της αγοράς για όσους χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες με δεδομένο ότι κάθε συναλλαγή θα αποκτά «ταυτότητα» μέσω των τραπεζών και έτσι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή σε ΦΠΑ.
6. «Λοταρία» αποδείξεων που θα μοιράζει μετρητά και δώρα στους φορολογούμενους. Οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής θα αναγράφουν συγκεκριμένους αριθμούς που θα μετέχουν σε κληρώσεις δώρων και χρηματικών ποσών. Στις κληρώσεις θα μετέχουν οι αποδείξεις που εκδίδονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, γιατρούς, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, σχολές χορού, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.
7. Οnline διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές σε νέες τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ. Με την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών o ΦΠΑ θα καταγράφεται και θα είναι δυνατό να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής, ενώ ταυτόχρονα θα ελέγχεται ο τζίρος όλων των επιχειρήσεων.