Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκονται τα μέτρα στήριξης για τους δανειολήπτες που επιβαρύνονται από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ύστερα από σχετική συνάντηση που έγινε χθες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.
Μερικά από τα μέτρα που εξετάστηκαν ήταν να δοθεί η δυνατότητα επιδότησης, τύπου «Γέφυρας 1» ή επιστροφής ενός ποσού με τη μορφή μπόνους. Το θέμα αυτό θα επεξεργαστούν περαιτέρω και οι δύο πλευρές και αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.
Η επιβάρυνση των επιτοκίων
Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο προβληματισμός και των δύο πλευρών δηλαδή των τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι τα νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Σημειώνεται δε πως οι αυξήσεις αυτές έχουν “εκτινάξει” από τον περασμένο Ιούλιο τις δόσεις των στεγαστικών δανείων των πολιτών κατά μέσο όρο από 150 ευρώ έως 200 ευρώ σε μηνιαία βάση. Η επιβάρυνση αυτή εξαρτάται από το ύψος του δανείου, τη διάρκεια και το περιθώριο που εφαρμόζει η κάθε ελληνική τράπεζα.
Επίσης επισημαίνεται πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται ύστερα από 6 διαδοχικές αυξήσεις στο 3%, συμπαρασύροντας σε αυτά τα επίπεδα και το euribor 3μήνου, που αποτελεί και τη βάση τιμολόγησης της συντριπτικής πλειονότητας των στεγαστικών δανείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δόση για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περιθώριο 2,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια διαμορφώνεται σήμερα στα 695 ευρώ από 535 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ για το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια, η δόση” σκαρφαλώνει” σήμερα στα 575 ευρώ από 400 ευρώ που ήταν.
Τι προβλέπεται σήμερα
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες σήμερα επιδοτούν στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης το 50% της αύξησης της δόσης των ευάλωτων νοικοκυριών που επιβαρύνονται από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ. Αυτό αφορά τα νοικοκυριά που έχουν ετήσιο εισόδημα από 7.000 ευρώ έως και 21.000 ευρώ όταν έχουν έως και τρία προστατευόμενα μέλη. Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί ως δικαιούχοι 1.000 περίπου νοικοκυριά, ενώ εκκρεμεί η αξιολόγηση περίπου άλλων 8.000 αιτήσεων.