Επιταχύνουν την διαδικασία για αξιολόγηση, διαφωνούν στο ύψος του δημοσιονομικού κενού

Του Τάσου Δασόπουλου

  

Επιταχύνονται τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες για την έναρξη της αξιολόγησης, αφού οι δανειστές θα έχουν διαδοχικές ευκαιρίες για να ομονοήσουν ώστε να συμβαδίσουν με ένα κοινό πακέτο απαιτήσεων απέναντι στην Ελλάδα, ξεπερνώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι τεχνικές συζητήσεις.

Η όξυνση του προσφυγικού έχει κινητοποιήσει κυρίως την Κομισιόν, η οποία ανησυχεί απέναντι στο διπλό μέτωπο, καθώς μπορεί η αβεβαιότητα να εξελιχθεί στην Ελλάδα σε πλήρη πολιτική αποσταθεροποίηση. Στην κατεύθυνση αυτή ΕΕ και ΔΝΤ θα επιχειρήσουν να βρουν μια συνισταμένη στις απαιτήσεις τους προς την Ελλάδα ώστε να έχουν μια βάση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από την Αθήνα.

Η πρώτη ευκαιρία δίνεται με την σύνοδο του G20, η οποία ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Σανγκάη της Κίνας. Στο παρασκήνιο της Συνόδου θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ του προέδρου της Κομιασιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Άτομα που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, τόνιζαν ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν κατά την σύνοδο της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working group) την Δευτέρα, όπου θα γίνει και μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών και κυρίως της διαφορών που υπάρχουν και καθυστερούν την διαπραγμάτευση.

Μετά από έγκλιση της ελληνικής Κυβέρνησης προς το ΔΝΤ θα παραστεί και εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίο θα παρουσιάσει την θέση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. Πιο σημαντικό θα είναι η ανάλυση που γίνεται και οδηγεί τις εκτιμήσεις του Ταμείου τόσο μακριά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αφού γίνουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και από την ελληνική πλευρά, οι ώρες θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα μέχρι και την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου θα υπάρχει πλέον σαφής ένδειξη για το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Μαρτίου όπως εύχεται η ελληνική πλευρά ή αν τελικά θα πρέπει να περιμένουμε το Πάσχα των Ορθοδόξων, την πρώτη Μαΐου.

 

Μεγάλο αγκάθι το δημοσιονομικό κενό

 

Παρά τις διαφορές, κοινός τόπος της αξιολόγησης είναι ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να κλείσει, αν και Αθήνα και δανειστές δείχνουν να διαφωνούν με το ύψος του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από συνέδριο για την οικονομία που βρέθηκε χθες στους Δελφούς, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα κενό της τάξης των 600 -700 εκατ. ευρώ, λόγω των εσόδων από τον ΟΠΑΠ και των μειώσεων στις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί.

Η ΕΕ ανεβάζει το κενό αυτό κοντά στα 1-1,2 δις ευρώ, αφού στα παραπάνω αμφισβητεί και την απόδοση του ΦΠΑ, ενώ βρίσκει διαφορές και στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

 Χειρότερες όλων είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ που φτάνουν το κενό για φέτος στα 2 δις ευρώ, κάνοντας εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις και για τα έσοδα και για τις δαπάνες .

Exit mobile version