Επιταχύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της ισπανικής και της ιρλανδικής οικονομίας

Οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιρλανδίας αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς, καθώς και οι δύο ανακάμπτουν από μεγάλες υφέσεις και γίνονται οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν χειρότερα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αλλά επανέρχονται με ισχυρή ανάκαμψη, καθώς μία περίοδος λιτότητας φθάνει στο τέλος και επανέρχονται η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Οι δαπάνες – ρεκόρ των ξένων τουριστών συνέβαλαν, ώστε η Ισπανία να επιτύχει στο δεύτερο τρίμηνο τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, ενώ η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό εξαπλάσιο από αυτόν της οικονομίας της Ευρωζώνης συνολικά.

Οι τουριστικές εισπράξεις στην Ισπανία ανήλθαν σε 6,5 δις. ευρώ τον Ιούνιο, αυξημένες κατά 4,3% από πέρυσι. Για το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι εισπράξεις έφθασαν επίσης σε ύψος ρεκόρ – στα 28,3 δις. ευρώ – με αύξηση 7,4% από την αντίστοιχη περίοδο του 2014, βοηθώντας την ισπανική οικονομία να αναπτυχθεί για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% στο δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με το προηγούμενο), έναντι αύξησης 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% στο πρώτο τρίμηνο (τα στοιχεία της χώρας ανακοινώνονται με μεγάλη καθυστέρηση λόγω εκτεταμένων αναθεωρήσεων).

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% φέτος και η ιρλανδική οικονομία με ρυθμό 4%.

 

Πηγή: Financial Times

Exit mobile version