Επιστροφές φόρου: Γιατί είναι στα « αζήτητα» τα 45 εκατ. ευρώ -Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ

επιστροφές

Επιστροφές φόρου (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) ύψους εκατομμυρίων ευρώ λιμνάζουν στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων του 2024 επιστροφή φόρου ύψους 45 εκατ. ευρώ δικαιούνται συνολικά 92.150 φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους και από αυτούς ποσό επιστροφής ύψους  13,5 εκατ. ευρώ θα πάρουν 85.866 φυσικά πρόσωπα ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα λάβουν το μεγαλύτερο τμήμα των επιστροφών που τους αναλογεί.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών αναζητά φυσικά και νομικά πρόσωπα που δικαιούνται 235 εκατ. ευρώ, αλλά είτε δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας είτε δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να τους πιστωθούν τα χρήματα.

Για το θέμα των επιστροφών φόρων μίλησε πρόσφατα και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. « Ξεκινάγαμε τη χρονιά με 3,2 εκατ. εκκρεμή αιτήματα από 1 ευρώ, 2 ευρώ και 3 ευρώ μέχρι και το άπειρο. Πλέον κινούμαστε στα 1.400.000.Εχει αλλάξει πολύ η εικόνα .Συνεργαζόμαστε και με τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ για να μπορούμε να συμψηφίζουμε και εκείνες τις οφειλές .. είναι ένα μεγάλο κομμάτι βραχνάς » είπε.

Το  νέο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για την επιστροφή φόρου

Υπενθυμίζεται πως το νέο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για  την επιστροφή φόρου αναφέρει τα εξής:

Η Αρχή με το νέο σχέδιο της επιταχύνει τη διαδικασία για τις επιστροφές ΦΠΑ προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις καταβολές  αλλά και αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και  φαινόμενα  απάτης με τις επιστροφές ΦΠΑ με βάση αρχές ανάλυσης κινδύνου.

Τι αλλάζει από σήμερα στη δήλωση ΙΒΑΝ του λογαριασμού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, είναι προαιρετική από σήμερα για τους πολίτες η γνωστοποίηση ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους, πριν την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου. Ωστόσο οι φορολογούμενοι με επιστροφή φόρου εισοδήματος πρέπει πριν την υποβολή της δήλωσης να προχωρήσουν σε δήλωση του ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN η στην εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για  2024 προβλέπεται επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ με την ενεργοποίηση αυτόματου συστήματος χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος να μηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών .

 

 

Exit mobile version