Επιμελητήριο Έβρου: Ζητεί μεγαλύτερη παράταση της αναστολής πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών

Τρίμηνη περίοδο για την αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα στους δήμους Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και της δημοτικής ενότητας Φερών, περιοχών που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, αντί των 20 ημερών που ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, ζητεί το Επιμελητήριο Έβρου.

Ωστόσο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σαφείς διευκρινίσεις για τον χρόνο της παράτασης δίνει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Συγκεκριμένα για «μικρή» και «άδικη» αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάνει λόγο το Επιμελητήριο Έβρου, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση και να παρατείνει την περίοδο αναστολής, κατά το ελάχιστο τρεις μήνες από την έκδοση της σχετικής απόφασης. Εκτιμά πως η παράταση των 15 ημερών, ενώ είχε ζητηθεί αναστολή έξι μηνών, δεν επαρκεί για την αποκατάσταση των ταμειακών ροών και επικαλείται σχετικές αποφάσεις για τις δημοτικές ενότητες του δήμου Λέσβου και Ζακύνθου με τις οποίες δίδεται αναστολή σχεδόν πέντε μηνών καθώς και απόφαση για ορισμένες κοινότητες του δήμου Βέλου-Βόχας στην Π.Ε. Κορινθίας για αναστολή σχεδόν τριών μηνών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά της η κα Γκαρά εξηγεί, ότι η εν λόγω απόφαση παράτασης εκδόθηκε μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος τόσο από την ίδια όσο και από το Επιμελητήριο Έβρου και σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με την οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι προαναφερθείσες δημοτικές ενότητες του νομού Έβρου.

«Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκλήθηκαν στους πολίτες λόγω των καιρικών συνθηκών, η εν λόγω απόφαση, παρατείνει ουσιαστικά το διάστημα κατά το οποίο θα βεβαιώνονταν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν καταβλήθηκαν ως τις 27 Ιανουαρίου, ενώ προστατεύεται και το καθεστώς των ρυθμίσεων», σημειώνει η ίδια.

Η κα Γκαρά διευκρινίζει πως οι σχετικές αποφάσεις (για τους δήμους Λέσβου, Ζακύνθου και Βέλου-Βόχας) που επικαλείται το Επιμελητήριο Έβρου ελήφθησαν εντός του 2016 και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία όμως καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από 1/1/17 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα. Δεδομένου ότι η απόφαση για τον Έβρο υπεγράφη το 2017 (ΠΟΛ:1015/2017) με ΦΕΚ Β΄226/31/1/17 και ελήφθη από την ΑΑΔΕ που έχει πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και βάση του κανονισμού της δεν θα δίνονται τέτοιες παρατάσεις «το 20ημερο είναι πολύ και δόθηκε κατ’ εξαίρεση και με πάρα πολύ προσπάθεια με το σκεπτικό ότι η παράταση αυτή είναι υποστηρικτική στην απόφαση έκτακτης ανάγκης… ».


Exit mobile version