Επιδότηση παγίων δαπανών: Κίνδυνος να χαθούν τα «κουπόνια» – Πόσες επιχειρήσεις μπορεί να «καούν»

Επί τάπητος 3μηνη παράταση στο πρόγραμμα για επιδότηση παγίων δαπανών: Δεδομένου ότι αφενός η συγκεκριμένη ενίσχυση μπορεί να αξιοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του χρόνου και αφετέρου ότι δόθηκε και νέα παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών, το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνει την περίοδο εντός της οποίας ο δικαιούχος μπορεί να εξαργυρώσει τα «κουπόνια» που του αντιστοιχούν από το πρόγραμμα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών δεν αποδίδονται μετρητά με την κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά… voucher – με άλλα λόγια «κουπόνια» – τα οποία εξαργυρώνονται για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, αλλά και την αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ενίσχυση μέσω του προγράμματος για τις πάγιες δαπάνες

Εντούτοις υπάρχει ένας συγκεκριμένος όρος του προγράμματος, ο οποίος διαμορφώνει ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για τους δικαιούχους που μετά και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και την «εμπλοκή» που υπήρξε με την έκδοση συγκεκριμένων πιστοποιητικών, κινδυνεύουν να χάσουν τα εκπτωτικά «κουπόνια».

Όπως ορίζει η σχετική απόφαση, «η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή/και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021».

Με άλλα λόγια τα «κουπόνια» μπορούν να χρησιμοποιηθούν το αργότερο έως το τέλος της χρονιάς, ενώ βάσει της ίδιας απόφασης «τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί, ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας και το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως».

Πόσες εταιρείες έχουν «κουπόνια» στα χέρια

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει 3μηνη παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων vouchers 80-100 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι επιχειρήσεις οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων δαπανών ανέρχονται στις 30.000 . Οι δικαιούχοι (από περίπου 74.000 αιτήσεις συνολικά) θα λάβουν τα «κουπόνια» συμψηφισμού με μελλοντικούς φόρους και εισφορές προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τους και να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους.

Τα στοιχεία από τον έλεγχο των αιτήσεων δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της εστίασης με 10.000 αιτήσεις και περίπου 3.500 αιτήσεις του τουρισμού με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι άλλα καταλύματα. Ακολουθούν άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις από τις μεταφορές και τον πολιτισμό.

Πόση είναι η ενίσχυση με «κουπόνια»

Η μέση ενίσχυση διαμορφώνεται στα 14.000 ευρώ περίπου, ενώ οι μισές επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ.

Ενδεικτικά, οι ΚΑΔ με το μεγαλύτερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν:

3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων

10.356 επιχειρήσεις εστίασης

4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου

1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου

1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών

1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Ήδη πάντως έχουν γίνει οι πρώτοι αυτόματοι συμψηφισμοί φόρων ύψους 32,7 εκατ ευρω.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να ελέγχει τις οφειλές των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Μάλιστα η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών.

Πώς γίνεται η διαγραφή των φόρων

Η διαγραφή των φόρων γίνεται με τα εξής 2 βήματα:

Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμεί να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ, με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β΄ εξάμηνο του 2021.

Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, οι οφειλές αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, μέχρι την εξάντληση του ποσού αυτού.

Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής: το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης) το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.


Exit mobile version