Επιδοτήσεις έως και 91.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ποιες αφορά – Ποιες ενέργειες χρηματοδοτούνται

επιχειρήσεις

Επιδοτήσεις που αγγίζουν τα 91.000 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφόσον αποφασίσουν να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού τους, επικεντρώνοντας σε θέματα «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το επόμενο διάστημα η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να βγει στον «αέρα» για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η εν λόγω δράση που φέρει τον τίτλο «Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 ΕΜΕ» με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, αφορά την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων (Eτήσιες Mονάδες Eργασίας – EME).

Ποιες δαπάνες χρηματοδοτούνται

Μέσω αυτής, μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν επιδιώξουν την «εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών ‘’πράσινης’’ διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας».

Τα σχετικά επιχειρηματικά σχέδια θα μπορούν να κυμαίνονται από 25.000 ευρώ έως 130.000 ευρώ και η επιδότηση μπορεί να αγγίξει το 70% του προϋπολογισμού.

Ως επιλέξιμες δαπάνες προκρίνονται:

  1. Λήψη υπηρεσιών συμβούλου (διάγνωση αναγκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες)
    2. Δαπάνες επιμόρφωσης για ανάπτυξη “soft” δεξιοτήτων των εργαζομένων
    3. Δαπάνες κατάρτισης (με απλοποιημένο κόστος – εφαρμογή μοναδιαίου κόστους καν. ΕΕ)
    4. Δαπάνες Πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων (αναγνωρισμένα πιστοποιητικά)
    5. Μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων (1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας – ΕΜΕ)

Το κόστος διαχείρισης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν αποζημιώνεται στο πλαίσιο της Δράσης.

Ποιες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες

Οι επιλέξιμες για το πρόγραμμα επιχειρήσεις είναι υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το έτος 2023 είχαν τουλάχιστον 20 EME απασχόλησης. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι:

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει τον  υψηλότερο κύκλο εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις τελευταίες (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει  τρεις) διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο το ποσό τις 130.000 ευρώ.

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερεις (24) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Exit mobile version