Quantcast
Επιδόματα από τη ΔΥΠΑ, ενισχύσεις ΕΛΓΑ και εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα και ποιοι αύριο - enikonomia.gr
share

Επιδόματα από τη ΔΥΠΑ, ενισχύσεις ΕΛΓΑ και εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα και ποιοι αύριο

δημοσιεύτηκε:

Το “χρώμα του χρήματος” θα δουν έως αύριο, Παρασκευή, 26 Ιουλίου αρκετοί πολίτες καθώς καταβάλλονται εφάπαξ από τον  e- ΕΦΚΑ, μια σειρά από επιδόματα από τη ΔΥΠΑ αλλά και ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα ο e-ΕΦΚΑ θα πληρώσει έως αύριο, Παρασκευή, 26 Ιουλίου το ποσό των 16.900.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ ενώ η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει:

  • 12.000.000 ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για  επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
  • 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 40.000 ευρώ σε 100 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα
  • 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Ενισχύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ θα πιστώσει σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 12μμ ο ΕΛΓΑ  σε παραγωγούς που είχαν ζημίες στη φυτική παραγωγή και απώλεια μελισσοσμηνών και κυψελών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel”  και ‘”Elias’” στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων που επλήγησαν.

 Η εκκαθάριση 

Σημειώνεται δε πως στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις ζημίας 100%, θα απομειωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000 ευρώ.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc Προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στην συνολική τους αξία.

Είναι προφανές ότι, με τις διατάξεις αυτές οι εκκαθαρίσεις των ενισχύσεων θα είναι κατά 30% επαυξημένες και χωρίς ανώτατο όριο πληρωμών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες από τον καταστρεπτικό μεσογειακό κυκλώνα ‘’ΙΑΝΟΣ’’ τον Σεπτέμβριο 2020, διαμορφώθηκαν βάσει των διατάξεων του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και καταβλήθηκαν μειωμένες, λόγω των προβλεπόμενων κρατήσεων, έναντι του εκκαθαριζόμενου adhoc Προγράμματος ‘’Daniel’’ – ‘’Elias’’.

Είναι χαρακτηριστικά τα ακόλουθα δύο παραδείγματα, ως προς την τιμή αποζημίωσης του αραβόσιτου και του βάμβακος:

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.