Διευκρινίσεις για την καταβολή του επιδόματος ύψους 391 ευρώ στους κωφούς έδωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την επίσκεψή του στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, ανακοινώνουμε « ότι διορθώνουμε μία διαχρονική αδικία εις βάρος των κωφών συμπολιτών μας καθώς το επίδομα κώφωσης δινόταν στα παιδιά από 0-18 ετών και μετά ξαναδινόταν στους συνταξιούχους άνω των 65. Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε ότι αυτή η αδικία ανήκει στο παρελθόν. Όλοι οι κωφοί πια θα λαμβάνουν το επίδομα τα 391 ευρώ ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Με αυτόν τον τρόπο αποσκοπούμε ώστε να υιοθετούμε πολιτικές οι οποίες να είναι πραγματικά δίκαιες, πλήρως συμπεριληπτικές και να αντιμετωπίζουμε κάθε μορφή αναπηρίας ξεχωριστά και διακριτά αναγνωρίζοντας τις δικές της ιδιαιτερότητες».
Τι αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες για το επίδομα
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού το επίδομα κώφωσης επεκτείνεται σε πολίτες ηλικίας 18 ετών έως 65 ετών.
Με τη διεύρυνση των δικαιούχων καλύπτονται πλέον όλοι οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Το επίδομα κώφωσης ανέρχεται σήμερα στα 391 ευρώ ανά μήνα. Αυξήθηκε, όπως όλα τα επιδόματα αναπηρίας, κατά 8% το 2023, μετά από μία δεκαετία στασιμότητας, στο πλαίσιο των πολιτικών για την περαιτέρω στήριξη της ισότιμης πρόσβασης στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι άμεση και εκτιμάται πως θα ωφελήσει περίπου 1.200 ανθρώπους. Η υποβολή αιτήσεων θα αρχίσει στα τέλη Απριλίου και όσοι ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του μήνα θα λάβουν το πρώτο επίδομα στα τέλη Μαΐου.
Υπάρχει επίσης πρόνοια αναδρομικότητας για όσους υποβάλουν αίτηση εντός εξαμήνου, καθώς θα λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν από την έναρξη ισχύος της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Μεταξύ άλλων, έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διερμηνείας (Relay), που επιτρέπει σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες να επικοινωνούν με οποιονδήποτε μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, με τη βοήθεια διερμηνέα του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, ανά πάσα στιγμή.
Τι άλλο είπε ο Πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μετά το Πάσχα θα μπορέσουμε να κάνουμε και ορισμένες άλλες ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κωφοί συμπολίτες μας προσλαμβάνουν την πληροφορία μέσα από τη δημόσια τηλεόραση, με δράσεις υποτιτλισμού, έτσι «ώστε κάθε μέρα που περνά να κάνουμε ένα βήμα προς μία κοινωνία πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική, η οποία θα σταματήσει να αντιμετωπίζει τους συμπολίτες μας με αναπηρία ως συμπολίτες δεύτερης κατηγορίας, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού».
Είπε χαρακτηριστικά ότι «όλες αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να υλοποιηθούν ακριβώς επειδή η οικονομία μας και τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν καλύτερα κι έχουμε το δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε να μπορούμε να διορθώνουμε τέτοιες διαχρονικές αδικίες, όπως αυτή την οποία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα».