Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι φέτος οι μεγάλοι «κερδισμένοι»

επίδομα θέρμανσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης. Αμέσως μετά το τέλος της σχετικής περιόδου ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την πληρωμή του επιδόματος η οποία και θα γίνει στις 23 Δεκέμβρη.

Εκείνη την ημερομηνία όμως οι δικαιούχοι δεν θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ολόκληρη την ενίσχυση, αλλά προκαταβολή, η οποία αντιστοιχεί στο 60% του ποσού που τους αναλογεί.

Άλλη μια ιδιαιτερότητα φέτος είναι πως τα υψηλότερα ποσά θα τα λάβουν όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσοι προμηθεύονται πετρέλαιο ανήκουν στους «χαμένους» αφού θα εισπράξουν χαμηλότερο επίδομα σε σχέση με πέρυσι. Εκείνοι οι οποίοι σαφώς ανήκουν στους κερδισμένους -όπως προαναφέρθηκε- είναι όσοι «καίνε» ρεύμα για να ζεσταθούν τον χειμώνα.

Πέρυσι είχαν επιδότηση που μόλις και μετά βίας άγγιζε τα 480 ευρώ και αυτή με έκπτωση μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Φέτος μπορούν να διεκδικήσουν ποσά που αγγίζουν τα 1.200 ευρώ και μάλιστα «ζεστά- ζεστά», αφού θα μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Διαφορετικά επιδόματα ανάλογα το θερμαντικό μέσο

Φέτος τα ποσά που χορηγούνται ως επιδότηση διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους με αποτέλεσμα, άλλα χρήματα να εισπράττει όποιος «καίει» ρεύμα, διαφορετικά όποιος καταναλώνει πετρέλαιο, άλλα ποσά για φυσικό αέριο και άλλα για καυσόξυλα.

Όλα βέβαια ξεκινούν από τον ποσό αναφοράς του επιδόματος που ανέρχεται σε τριακόσια ογδόντα (380) ευρώ για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, σε τριακόσια εξήντα (360) ευρώ για χρήση βιομάζας (πέλετ), σε τριακόσια πενήντα (350) ευρώ για χρήση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ή καυσόξυλων, σε τριακόσια είκοσι πέντε (325) ευρώ για χρήση φυσικού αερίου, και σε τριακόσια (300) ευρώ για χρήση πετρελαίου εσωτερικής καύσης ή φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνη) ή υγραερίου, προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι δύο κατοικίες, που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, μπορεί να δικαιούνται τελείως διαφορετικό επίδομα, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικό θερμαντικό μέσο.

Για παράδειγμα, στο Κ. Νευροκόπι του νομού Δράμας, το οποίο έχει συντελεστή (βαθμοημέρες) 1,27 και 1.855 κατοίκους, όπου υπάρχει και δικαίωμα επιδότησης και για χρήση πέλετ ή καυσόξυλων, ο βασικό επίδομα για ένα νοικοκυριό διαμορφώνεται ως εξής, ανάλογα με το θερμαντικό μέσο:

Αντίστοιχα, στον Χολαργό, όπου δεν επιδοτούνται ούτε τα καυσόξυλα, ούτε το πέλετ και ο κλιματικός συντελεστής είναι 0,54, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι όπως και να έχει όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνον γιατί φέτος λαμβάνουν τα χαμηλότερα ποσά σε σχέση με όσους ζεσταίνονται με άλλες πηγές, αλλά και επειδή τα χρήματα που θα πάρουν είναι «κουτσουρεμένα» σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, για παράδειγμα, άγαμος που συνεχίζει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο και διαμένει στην Παλλήνη πέρυσι πήρε επίδομα 192 ευρώ και φέτος θα λάβει 165. Αντίστοιχα, στην Θεσσαλονίκη από 248 ευρώ το 2023 θα λάβει το 213 ευρώ το ’24, ενώ αν μένει Ιωάννινα από 294 ευρώ θα πέσει στα 252 ευρώ.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται και τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ρεύματος.

Το επίδομα θέρμανσης το χάνουν και τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε καθεστώς εθελούσια ακινησία.

Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

Φυσικά εκτός της ενίσχυσης μένουν και όσοι υπερβαίνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που διαμορφώνονται ως εξής:

 

Exit mobile version