Επίδομα θέρμανσης 2020: Ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι εξαιρούνται

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για το 2020, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Τα ποσά του επιδόματος θα υπολογίζονται πλέον με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης κάθε νοικοκυριού, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής με διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στα όρια των ίδιων Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων. Το σύστημα των τεσσάρων γεωγραφικών-κλιματικών ζωνών με βάση το οποίο υπολογιζόταν μέχρι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης καταργείται και αντικαθίσταται από ένα άλλο επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα προσδιορισμού των αναγκών θέρμανσης των περιοχών της χώρας μας.
Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το επίδομα τα εξής:
1.Το ανώτατο όριο
Το περυσινό ανώτατο όριο του επιδόματος που ήταν τα 350 ευρώ θα αυξηθεί έως και 70% φτάνοντας κοντά στα 600 ευρώ, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πρόσθεσε δε ότι ενδέχεται και το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ κοντά στα 94 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, το ελάχιστο ποσό του επιδόματος θα παραμείνει στα 80 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά δικαιούχο και θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
2.Τα εισοδηματικά κριτήρια
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. Αναλυτικά:
Α. Οι δικαιούχοι
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ότι δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και αυτή τη χειμερινή περίοδο:
– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
-Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
-Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Β. Η εξαίρεση
Εξαίρεση από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θα ισχύει, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” για όσους πληρούν τα παραπάνω βασικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα:
α) κατείχαν το 2019 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
β) είναι κατά τη διάρκεια του 2020 «φιλοξενούμενοι»
γ) διέθεταν το 2019 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα.
Ο καθορισμός των λεπτομερειών του νέου τρόπου υπολογισμού θα γίνει με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.
3.Πώς προσδιορίζονται οι ανάγκες θέρμανσης κάθε περιοχής
Η νέα μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης, την οποία εφάρμοσε η ΕΜΥ, στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days). Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα κτίριο χρειάζεται θέρμανση όταν η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από τη θερμοκρασία βάσης, που ορίζεται στους 15,5˚C. Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κάτω των 15,5˚C έχουμε μία βαθμοημέρα. Επομένως, αν η μέση θερμοκρασία μίας περιοχής είναι 10˚C, χρειάζονται 5,5 βαθμοημέρες θέρμανσης.
Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα για 60 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ σε χρονικό διάστημα 30 ετών, υπολογίστηκε ο μέσος αριθμός βαθμοημερών ανά έτος και στη συνέχεια, με ψηφιακό μοντέλο εδάφους, μελετήθηκε η συσχέτιση των βαθμοημερών με σειρά γεωφυσικών παραμέτρων (π.χ. γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, ακτινοβολία, προσανατολισμό, κλίση του εδάφους, απόσταση από τη θάλασσα). Η συσχέτιση ήταν ικανοποιητικά υψηλή (>90%), επιτρέποντας έτσι την εκτίμηση των αναγκών θέρμανσης ανά περιοχή.
Στη συγκεκριμένη ανάλυση η ελληνική επικράτεια χωρίστηκε σε 200.000 τετράγωνα 750 μ. x 750 μ., στα οποία εκτιμήθηκαν οι βαθμοημέρες θέρμανσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αυτής, στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές οι βαθμοημέρες ξεκινούν από περίπου 210 ετησίως, στις βόρειες ορεινές περιοχές φτάνουν τις 2.600 για υψόμετρο 1.500 μ. και ξεπερνούν τις 3.000 για πολύ ορεινές περιοχές.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το επίδομα θέρμανσης θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό (θα υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις «βαθμοημέρες», με συντελεστές που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο δήμο. Παράδειγμα: στην Κάρπαθο, σε οικισμό στη θάλασσα είναι 257 και στο βουνό 1.401, ενώ στην Πιερία υπάρχει στον ίδιο δήμο οικισμός με 1.220 βαθμοημέρες και οικισμός με 3.873 βαθμοημέρες).
Το ελάχιστο επίδομα, ανεξαρτήτως βαθμοημερών, θα παραμείνει το ίδιο, ενώ το μέγιστο θα προσαρμόζεται αναλογικά, ξεπερνώντας στους ορεινούς οικισμούς με μεγάλες θερμαντικές ανάγκες κατά πολύ το παλαιό μέγιστο επίδομα.
4.Επιδότηση και για φυσικό αέριο, υγραέριο και καυσόξυλα
Εκτός του πετρελαίου, θα επιδοτηθούν φέτος και οι δαπάνες για φυσικό αέριο και υγραέριο που θα αγοράζονται για τις ανάγκες θέρμανσης, σύμφωνα με τον κ Σκυλακάκη.
Σε ό,τι αφορά τα καυσόξυλα, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι δεν θα επιδοτηθεί η κατανάλωσή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά θα επιδοτηθεί η χρήση ξύλων και προϊόντων ξύλου (π.χ. pellet) σε ορεινούς δήμους και περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους. Το επίδομα θα δοθεί και φέτος προκαταβολικά μέσα στον Δεκέμβριο και υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος προμηθεύτηκε ποσότητα καυσίμου ή άλλου μέσου για θέρμανση αξίας διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούται. Για την απόδειξη του γεγονότος αυτού θα πρέπει και πάλι να υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου.
Ειδικότερα, για να δικαιούνται επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο και ξύλο και πέλετ στους μικρούς ορεινούς οικισμούς), θα πρέπει να προσκομίσουν αριθμούς τιμολογίων και ΑΦΜ προμηθευτή για αξία τουλάχιστον διπλάσια του επιδόματος. Τα τιμολόγια θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά (περιλαμβάνεται εδώ και η τραπεζική κατάθεση και ο αγροτικός ταχυδρόμος, για να διευκολύνονται και οι κάτοικοι των μικρών χωριών). Η περίπτωση του φυσικού αερίου που γίνεται με λογαριασμούς θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά.
Εν όψει της διεύρυνσης των επιδοτούμενων καυσίμων και συμπερίληψης και άλλων μέσων θέρμανσης, η ΑΑΔΕ θα προσαρμόσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων ώστε να δέχεται και τιμολόγια για την αγορά καυσοξύλων αλλά και τους λογαριασμούς για φυσικό αέριο.



Exit mobile version