Στις 124 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 1ο τρίμηνο του 2017, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.722 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 02/03/2017 έως 19/03/2017.
Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημείωσε κάμψη 6 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο. Η επιδείνωση του δείκτη αποτυπώνει την αρνητική εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας, λόγω της καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, που οδηγεί σε αβεβαιότητα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και παρατείνει την χρονική περίοδο εξόδου από την στασιμότητα και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει πτώση του δείκτη σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες έναντι 124 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε και αυτός μείωση στις 132 μονάδες έναντι 136 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 1ο τρίμηνο του 2017:
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε στις 128 μονάδες έναντι 147 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, μειώθηκε σε 5% έναντι 10% του προηγούμενου τρίμηνου, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε αυξήθηκε σε 69% έναντι 54% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρέμεινε στάσιμος στις 143 μονάδες. Το 15% των CEOs εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μειώθηκε στις 134 μονάδες έναντι 143 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι χειρότερη σε σχέση με 1 έτος πριν αυξήθηκε σε 47%, έναντι 37% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης σημείωσε μικρή κάμψη στις 140 μονάδες έναντι 141 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή μειώθηκε σε 18%, έναντι 20% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών παρουσίασε πτώση στις 100 μονάδες έναντι 114 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν, μειώθηκε σε 37% έναντι 44% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε κάθοδο στις 122 μονάδες έναντι 133 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που προσδοκεί βελτίωση μειώθηκε αισθητά σε 36% έναντι 48% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων με ποσοστό 47%.
Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε μείωση στις 109 μονάδες έναντι 114 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 25%, ποσοστό που αυξάνεται σε 33% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών ακολούθησε και αυτός πτωτική πορεία και διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες έναντι 125 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, μειώθηκε σε 21% έναντι 30% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης αντίθετα με τους προηγούμενους δείκτες σημείωσε άνοδο στις 110 μονάδες έναντι 104 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι αυξημένος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ανήλθε σε 40%, ενώ για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυξάνεται σε 56%. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρέμεινε στάσιμος στις 139 μονάδες. Το 35% των CEOs δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά, ποσοστό που αυξάνεται σε 53% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν την άποψη τους για την εξέλιξη της τρέχουσας αξιολόγησης του συμφωνηθέντος προγράμματος από τους δανειστές. Το 90% των CEOs συμφωνεί ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει αλλά τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία. Το 9% των CEOs πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός Μαρτίου, ενώ μόνο το 1% θεωρεί ότι θα προκληθεί ρήξη με τους δανειστές με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για τον αν ο νέος τρόπος υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών θα αντιμετωπίσει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Το 41% των CEOs δηλώνουν ότι θα αποτύχει τον σκοπό του, ενώ το 54% θεωρεί ότι θα χρειαστεί και νέα ρύθμιση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από το σύνολο των CEOs μόνο το 5% υποστηρίζει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.
Δήλωση Προέδρου ΕΑΣΕ & Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου ICAP Νικήτα Κωνσταντέλλου:
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 1ο τρίμηνο του 2017 μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικής πορείας σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε στις 124 μονάδες έναντι 130 του προηγούμενου τριμήνου. Η δυσμενής εξέλιξη του δείκτη εκφράζει την ανησυχία των CEOs για την παρατεταμένη περίοδο που διαρκεί η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και την καθυστέρηση στην τελική συμφωνία με τους δανειστές, που επηρεάζει τις αποφάσεις τους σχετικά με τον μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό και επιδρά αρνητικά τόσο στον επιχειρηματικό τομέα όσο και στο σύνολο της οικονομίας. Ωστόσο εννιά στους δέκα CEOs προβλέπουν ότι παρόλο που θα υπάρχουν επώδυνες καθυστερήσεις θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 5% των CEOs, θεωρούν ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αποτελεσματικός!».