Επιχορήγηση έως και 400.000 ευρώ για νεοσύστατες τουριστικές επιχειρήσεις – Οι αιτήσεις και τα ποσοστά ενίσχυσης

τουρισμός

Ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 400.000 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν ως επιχορήγηση υπό ίδρυση και νεοσύστατες τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια: Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβληθούν μόνον ηλεκτρονικά και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να «ανοίξει» η σχετική πλατφόρμα προκειμένου να τις υποδεχτεί. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης μπορούν να λάβουν επιχορήγηση ακόμη και αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα ή τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, πέρα από ξενοδοχειακές μονάδες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πρόκειται για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»», η οποία αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων ΚΑΔ του τουρισμού.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης

Ποιες είναι όμως οι επιλέξιμες για την δράση επιχειρήσεις; Πρόκειται για τις υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ.

Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης έως και την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.

Στην περίπτωση που η επένδυση αφορά σε τουριστικό κατάλυμα, αυτό πρέπει να είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας και προδιαγραφών ως εξής:

Α. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα

Β. Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα

Ποσοστά ενίσχυσης και επιλέξιμες δαπάνες

Η επιχορήγηση κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Αυτή θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών.

Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Οι βασικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι οι εξής:

Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση.

Υποβολή αιτήσεων και αξιολόγηση

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων καθώς και οι λοιποί όροι υλοποίησης θα περιγραφούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Κατά την αξιολόγηση και τον έλεγχο των αιτήσεων θα γίνουν διασταυρώσεις μέσω Εθνικών Βάσεων Δεδομένων ώστε να επαληθευθεί η ακρίβεια των στοιχείων που περιέχονται σε αυτές και να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης σε βάρος του ενωσιακού προϋπολογισμού.

Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί για την αξιολόγηση της δράσης είναι η Συγκριτική Αξιολόγηση.

Αρχικά θα διενεργείται έλεγχος προϋποθέσεων συμμετοχής και στη συνέχεια θα βαθμολογούνται βάσει κριτηρίων που θα ορισθούν στην αναλυτική Πρόσκληση και στα αντίστοιχα παραρτήματα αυτής.

Ενδεικτικά, δύνανται να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Ελάχιστη αποδεκτή συνολική βαθμολογία για την έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου ορίζεται ο βαθμός 60.

Exit mobile version