Μέτρα βελτίωσης του Προσωρινού Πλαισίου για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατόπιν της συστηματικής προσπάθειας που κατέβαλε η Ελλάδα, σε συνεργασία και με άλλα κράτη – μέλη, για την έμπρακτη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες συνεπεία της έξαρσης του κορονοϊού, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουνίου, η 3η τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση επέκτασης του Προσωρινού Πλαισίου, το οποίο συνιστά τη νομική βάση υλοποίησης των δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων – προγράμματος επιδότησης επιτοκίου υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων και Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – προβλέπεται, εκτός των άλλων, ότι:
Για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή για όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών και/ή σύνολο του ετήσιου ισολογισμού μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, ο έλεγχος της προβληματικής στις 31/12/2019 περιορίζεται πλέον στην υποχρέωση η επιχείρηση να μην έχει υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία/παύση πληρωμών. Δεν απαιτείται, συνεπώς, πλήρωση του κριτηρίου περί μη απώλειας του μισού μετοχικού/εταιρικού κεφαλαίου τους (σύμφωνα με το σημείο 15 της νέας τροποποίησης).
Επίσης, μετά από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε στην Ε.Ε. το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διευκρινίστηκε επιπλέον ότι αν μια επιχείρηση -ανεξαρτήτως μεγέθους-, που ήταν προβληματική την 31η Δεκεμβρίου 2019, προβεί σε διορθωτικές ενέργειες πριν την υποβολή αιτήματος προς ενίσχυση και χορήγηση αυτής είναι δυνατό να ενισχυθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου. Το συγκεκριμένο αποτελεί μια επιπλέον προσθήκη ευελιξίας και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα παρεχόμενα εργαλεία ρευστότητας.
Επισημαίνεται, τέλος, η δυνατότητα επιβεβαίωσης της μη προβληματικότητας, για τη δεδομένη χρονική περίοδο, βάσει των πρόσφατων διαθέσιμων οικονομικών καταστάσεων/στοιχείων, που έχει υποχρέωση νόμιμα να τηρεί η επιχείρηση είτε υποχρεωτικά είτε οικειοθελώς, ανεξαρτήτως αν έχουν δημοσιευτεί ή όχι, εφόσον δίνουν τη δυνατότητα υπολογισμού των απαιτούμενων κατά περίπτωση μεγεθών
Επιχειρήσεις: Ελαστικότερα κριτήρια για εγγυημένα δάνεια
δημοσιεύτηκε:
21:57
, 2 Ιουλίου 2020
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
1 ώρα πριν