Επίθεση Τσίπρα σε Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ: Κάποιοι υπονομεύουν την κυβέρνηση

Για συγκεκριμένους κύκλους της Ευρώπης που θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας με την Ευρώπη και το μέλλον της, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και κατά του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τον ρόλο του στο χθεσινό Eurogroup. 

Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε, παρά ταύτα, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθως κερδίζει έδαφος, όπως είπε, καθημερινά στην Ευρώπη η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει λύση. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται, είπε σε άλλο σημείο, σε αρχικό στάδιο. 

“Η Ελλάδα θέλει βιώσιμη λύση και όχι ρήξη”, δήλωσε, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν αφίσταται από τις κόκκινες γραμμές της όσον αφορά το μνημόνιο και την τρόικα και ότι δεν υπάρχει επιστροφή για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοφανή, όπως είπε. συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μαζί με τον λαό και θα τον ενημερώνει συνεχώς για τα πραγματικά δεδομένα. 

Αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες έχασε την ψυχραιμία του, γιατί καταφέρθηκε κατά του ελληνικού λαού (που ψήφισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). “Καλύτερα θα ήταν να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό”, είπε, προσθέτοντας ότι τον ελληνικό λαό θα έπρεπε να τον σέβεται, γιατί είναι υπερήφανος. Πάντως, κάλυψε για μία ακόμη φορά τον Σόιμπλε για τη γελοιογραφία της “Αυγής” που τον εμφάνιζε με ναζιστική στολή, σημειώνοντας ότι αυτή δεν “μας εκφράζει” και ότι “κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τα φαντάσματα της ιστορίας”. 

Για τον κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι άλλαξε δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup ένα σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που θα υπέβαλε ο Επίτροπος για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί.Το σχέδιο αυτό προέβλεπε, είπε, την επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος και θα οδηγούσε μετά από ένα 4μηνο σε μία οριστική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κείμενο αυτό κινείτο στα όρια των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης και το αποδεχθήκαμε, γιατί δεν θέλουμε ρήξη. Αντίθετα, τόνισε, το κείμενο που παρουσίασε ο κ. Ντάισελμπλουμε δεν το είχαμε δει και ουσιαστικά μας επέβαλε, εκτός από την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, ιδιαίτερα δυσβάσβακτα πλεονάσματα. 

Exit mobile version