Στουρνάρας στους FT: Μέσα στους επόμενους μήνες η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Γιάννης Στουρνάρας

Η Ελλάδα χρειάζεται μήνες για να επιστρέψει στην επενδυτική  βαθμίδα, όπως επεσήμανε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στους Financial Times (FT). Ωστόσο την ίδια στιγμή ο κ. Στουρνάρας είπε πως είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα αρκεί η κυβέρνηση να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και στη σημαντική μείωση του χρέους. Το 2023 θα είναι χρονιά που η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και αυτό ενδέχεται να γίνει είτε πριν από τις εκλογές είτε μετά, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχασε την επενδυτική της βαθμίδα τον Ιανουάριο του 2011, όταν η οικονομική κρίση “απείλησε” πως θα διαλύσει την Ευρωζώνη. Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είχαν βαθμολογήσει την οικονομία της χώρας μας στο CCC -, ωστόσο μετά την τοποθέτησαν στο BB+  επειδή η οικονομική ανάκαμψη της ενισχύθηκε. «Πριν από μερικά χρόνια λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παρέμεινε στην Ευρωζώνη. Ωστόσο τώρα, όχι μόνο παραμένει σε αυτήν αλλά αποδίδει και καλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», είπε ο Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα κατάφερε να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα στις τιμές των προϊόντων αλλά και τους μισθούς. Ωστόσο ο  δείκτης ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι είναι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», είπε. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα  είναι ένα θέμα » συμπλήρωσε.

Για το χρέος

Επίσης ο κ. Στουρνάρας μίλησε και για το χρέος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα πληρώνει στους επίσημους πιστωτές  σχετικά χαμηλά επιτόκια για την εξόφληση του χρέους της μέχρι το 2032.«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο δεν θα πρέπει να χαθεί», είπε ο Στουρνάρας. «Πρέπει να μειώσουμε την αναλογία του χρέους μας ως προς το ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο ώστε σε 9 χρόνια από τώρα οι πληρωμές τόκων να μην δημιουργήσουν νέο πρόβλημα με το χρέους». Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρωζώνη.

Για τον πληθωρισμό

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα του πληθωρισμού. Οι ενδείξεις για τον ονομαστικό πληθωρισμό ήταν χαμηλότερες από τις προβλέψεις τον Δεκέμβριο επειδή έπεσε απότομα η τιμή στην ενέργεια.

 

 

 

 

 

Exit mobile version