Επενδυτική βαθμίδα: Απόψε η απόφαση της Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία

οίκος

Την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να λάβει απόψε η Ελλάδα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Εάν υπάρξει μια τέτοιου είδους εξέλιξη, τότε αυτό θα αντανακλά τη θετική πορεία της οικονομίας για την κυβέρνηση, θα ενισχύσει τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας αλλά και θα βελτιώσει τους όρους δανεισμού της. Υπενθυμίζεται δε πως ο οίκος  S&P είχε αναβαθμίσει τον περασμένο Απρίλιο τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, ωστόσο είχε κατατάξει την οικονομία της χώρας στη βαθμίδα «BB+», δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Τι λένε οι αναλυτές

Στη σημερινή αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s αναφέρονται οι αναλυτές του γαλλικού οίκου Société Générale.Όπως λένε, έφτασε η στιγμή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από έναν από το πιο ισχυρούς οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα ο οίκος Société Générale  αναφέρει πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πως έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016 η δημοσιονομική της θέση. Πάντως αναλυτές του οίκου αναμένουν μια ακόμη άκρως θετική εξέλιξη για το ελληνικό αξιόχρεο την 1η Δεκεμβρίου από τον οίκο αξιολόγησης  Fitch.

Συνεπώς, τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στους δείκτες που παρακολουθούν μεγάλοι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, ενώ για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays πρέπει να γίνουν 2 investment grade αξιολογήσεις από Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch, για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω και για τον FTSE Russell  είναι αναγκαία η αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» από τη Standard & Poor’s και από τη Moody’s.

Τι λένε JP Morgan και Citi

Υπενθυμίζεται πως στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας της 20 Οκτωβρίου από τον οίκο Standard & Poor’s αναφέρθηκαν πρόσφατα και οι αναλυτές της  JP Morgan και της Citi.  H JP Morgan εκτίμησε πως το αξιόχρεο της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί από τον οίκο Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch. Δηλαδή η JP Morgan βλέπει διπλή αναβάθμιση της χώρας μας έως το τέλος του έτους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η S&P να τοποθετήσει στις 20 Οκτωβρίου την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ+ με θετική προοπτική σε ΒΒΒ- σε σταθερή προοπτική, είχε επισημάνει η JP Morgan. Υπενθυμίζεται δε πως στις 8 Σεπτεμβρίου ο οίκος  DBRS είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος είχε επισημάνει πως είναι αναγκαίο η χώρα μας να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα τουλάχιστον από τους δύο οίκους αξιολογήσεις ( S&P, Moody’s και Fitch) προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων. Επιπλέον είχε πει πως η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη δεδομένου ότι  η τρέχουσα αξιολόγηση είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. Αναμένουμε πως η Fitch θα αναβαθμίσει την 1η Δεκεμβρίου την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα είχε συμπληρώσει η αμερικανική τράπεζα.

Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και η Citi. Όπως ανέφερε η αμερικανική τράπεζα, ο S&P αναμένεται να δώσει την επενδυτική βαθμίδα  (αξιολόγηση ΒΒΒ-) στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε πως ο  S&P έχει ήδη αξιολογήσει τη χώρα μας με ΒΒ+ και σταθερό outlook. Και με αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά ομόλογα θα πάρουν το IG από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης.  Συνεπώς η χώρα θα πρέπει να λάβει μία ακόμη αναβάθμιση, είτε από τον Fitch, είτε από τη Moody’s προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά κρατικά σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Μάλιστα σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi,  ο οίκος  S&P αναμένεται να τοποθετήσει την Ελλάδα  από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- δεδομένου ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι ΒΒ+ με θετική προοπτική.

Η  πρόσφατη αξιολόγηση από τον οίκο της Moody’s

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα,  ο οίκος  Moody’s  έδωσε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και έτσι η αξιολόγηση της χώρας μας έφτασε ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα. Δηλαδή ο οίκος  αναβάθμισε το αξιόχρεο σε «Ba1» από «Ba3» με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης.

 

 

 

 

Exit mobile version