Στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.
Ο κ. Τσακλόγλου, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, ανέφερε ότι η επαγγελματική ασφάλιση είναι πολύ μικρή στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες και σε μεγάλο βαθμό, αυτό μπορεί να αποδοθεί στο πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι δύσκολο να οργανωθεί η επαγγελματική ασφάλιση είτε σε κλαδικό επίπεδο, είτε σε οτιδήποτε επαγγελματικό, είτε επιχειρησιακό, πρόσθεσε.
Γι’ αυτό θέλουμε να προωθήσουμε τα πολυεργοδοτικά εργαλεία, δηλ. να βοηθήσουμε επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους να συμμετάσχουν στην ίδρυση επαγγελματικού ταμείου αν βρεθεί ο ελάχιστος αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν, τόνισε.
Ο κ. Τσακλόγλου αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα με την εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων καθώς εμπλέκονται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή και αυτός που θέτει τους κανόνες και αυτός που τους ελέγχει. «…ήδη είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το σημείο είναι να γίνει εποπτεία της επαγγελματικής ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή από έναν θεσμό ο οποίος έχει και το κύρος και την εμπειρία και τους πόρους για να κάνει μία αποτελεσματική εποπτεία στον τομέα αυτό, κάτι το οποίο θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την επαγγελματική ασφάλιση», τόνισε.
Αναφορικά με την πορεία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοκρατικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι ασφαλισμένοι που συμμετέχουν ξεπερνούν τις 300.000 και μπορεί τα κεφάλαια που διαχειρίζεται να είναι μεν χαμηλά, όμως αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος αλλά υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Ο σχετικός διαγωνισμός για την καμπάνια ενημέρωσης πρόκειται να ξεκινήσει με καθυστέρηση το Φθινόπωρο λόγω ενστάσεων κ.τ.λ.