Ακόμη και έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα μπορούσε να γίνει το καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του 67% της εταιρείας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας DIEP GmbH-Τerminal Link SAS-Βelterra Investments Ltd, η οποία είναι ο πλειοδότης του ΟΛΘ , με προσφερόμενο τίμημα 231.926.000 ευρώ.
Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, «θεωρώ ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του OΛΘ, ένα πολυαναμενόμενο έργο για τη Θεσσαλονίκη, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία της. Η υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε χθες τα τελευταία έγγραφα που όφειλε να παραδώσει ο επενδυτής, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εφόσον τα έγγραφα που κατατέθηκαν από την κοινοπραξία είναι πλήρη, τότε θα μεταβιβαστούν άμεσα στο Ελεγκτικό, ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος.
Από τη στιγμή που θα δώσει το «πράσινο φως» το Ελεγκτικό, η υπογραφή του SPA μπορεί να γίνει άμεσα, ενώ ο φάκελος θα περάσει και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για έγκριση της συμφωνίας. Επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του OΛΘ και η συμφωνία συνολικά από τη Βουλή, όπως έγινε και στην περίπτωση του ΟΛΠ.
Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης του 67% του OΛΘ ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των 231.926.000 ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του OΛΘ), εκτιμώμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ.
Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών), επενδύσεις έως τη λήξη της παραχώρησης το 2051.