Ένωση 6 Ελληνοευρωπαϊκών Επιμελητηρίων: Στόχος η ενίσχυση της φωνής τους

Έξι διμερή επιμελητήρια, της Ελλάδας με χώρες της ΕΕ  – Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία και Σουηδία – ενώνουν τις φωνές τους, δημιουργώντας την Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων, η επίσημη παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσία των προέδρων των έξι διμερών επιμελητηρίων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κριστόφ Λεμαρί, η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2015 και παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 7 Μαΐου 2015. Πρωταρχικός ρόλος των Διμερών Επιμελητηρίων είναι να προσελκύουν νέες επενδύσεις, να στηρίζουν τις ήδη υπάρχουσες, καθώς και να προωθούν τα συμφέροντα των επενδυτών.

«Η ίδρυση αυτού του φορέα απαντά σε μία πολύ συγκεκριμένη ανάγκη. Ενώ η Ελλάδα περνά μια δύσκολη και σημαντική περίοδο, τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο στο κοινωνικό και στο οικονομικό, θεωρήσαμε ότι οι εταιρείες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρούσες στην Ελλάδα, θα εισακούονταν καλύτερα, αν εκφράζονταν με μία φωνή» τόνισε ο κ. Λεμαρί και συνέχισε: «Φυσικά, τα διμερή επιμελητήρια δεν περίμεναν την ίδρυση της ένωσης, για να συνεργαστούν. Ωστόσο, σε μία Ευρώπη όπου οι οικονομίες και οι πολιτικές που τις συνοδεύουν, είναι όλο και πιο συνδεδεμένες μεταξύ τους, θεωρήσαμε ότι ήρθε η στιγμή να δώσουμε σε αυτή τη συνεργασία μια πιο επίσημη μορφή. Τα επιμελητήριά μας θα συνεχίσουν, βέβαια, να εκφράζονται και αυτόνομα και να εκπροσωπούν το καθένα τις ανάγκες των μελών τους. Κρίνουμε, όμως ότι υπάρχουν τομείς για τους οποίους θα πρέπει να εκφράζουμε συλλογικά τη θέση μας τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κοινωνία, γενικότερα».

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Θ. Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το κενό που υπάρχει στη χώρα αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, ωστόσο επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες για την αναστροφή του κλίματος και τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στα κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. «Θέλουμε η χώρα να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπριανίδης και κάλεσε τα επιμελητήρια να καταθέσουν τις προτάσεις τους προς αυτή τη κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2016 για έξι μήνες, τόνισε ότι η δραστηριοποίηση της Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων γίνεται σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα σημαντική. «Ελπίζουμε στις αρχές του 2016 θα τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους θεσμούς, ώστε ένα νέο κεφάλαιο να ξεκινήσει και να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη του τόπου» ανέφερε ο κ. Μαΐλλης.

Τα επιμελητήρια, σύμφωνα με τον κ. Μαΐλλη, αποτελούν αξιόπιστο μέσο γα την προώθηση τόσο της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας όσο και της εισροής νέων επενδύσεων, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Μαΐλλης διευκρίνισε πως σκοπός των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα διμερή επιμελητήρια είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες που καθημερινά σωρεύονται στην οικονομία και επιβαρύνουν την επιχειρηματικότητα.

Η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων προσβλέπει, όπως αναφέρθηκε, σε μία πιο δυναμική στήριξη για την ελληνική οικονομία και ενίσχυση της θέσης της στο ευρωπαϊκό σύνολο, μία συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της οικονομίας και των επενδύσεων, μία συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προώθηση της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς και μία εκπροσώπηση και στην προώθηση των συμφερόντων των Ευρωπαίων επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή που είναι ήδη παρόντες στην Ελλάδα και, φυσικά, την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι τα έξι διμερή επιμελητήρια μαζί εκπροσωπούν πάνω από 300 επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερο από 50.000 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα. Οι έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία και Σουηδία) αντιπροσωπεύουν το 29,5% των εξαγωγών στην Ελλάδα, το 30,5% των εισαγωγών και το 43,47% των συνολικών ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Λεμαρί, «η Ελλάδα διαθέτει πάντα μια δυναμική ανάπτυξης στην οποία τα μέλη μας είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Σε αυτό το πνεύμα ανακοινώνουμε το σχέδιό μας για την έκδοση μιας “Λευκής Βίβλου”, μέτρων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που θα κυκλοφορήσει το 2016. Αυτή η μελέτη θα έχει ως στόχο να υποδείξει στην κυβέρνηση και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με πρακτικό τρόπο, τα μέτρα, τα οποία, διευκολύνοντας τις εταιρείες, θα φέρουν άμεσα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν πρόκειται για μία μακροοικονομική προσέγγιση ούτε ακαδημαϊκή, αλλά για μία πρόθεση έκφρασης των πραγματικών και συγκεκριμένων αναγκών των εταιρειών–μελών των επιμελητηρίων, που μάχονται καθημερινά στο πεδίο της ανάπτυξης και της οικονομίας».

Τέλος, ο κ. Lemarie ευχήθηκε: «Το έτος 2016 να είναι αυτό που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την οικονομική κρίση σε ένα σταθερό πολιτικά περιβάλλον».
 

Exit mobile version