Quantcast
Έντονη κριτική στον Σόιμπλε από τον πρώην Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Βέλτεκε - enikonomia.gr
share

Έντονη κριτική στον Σόιμπλε από τον πρώην Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Βέλτεκε

δημοσιεύτηκε:

Έντονη κριτική στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης και ειδικότερα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκεί ο πρώην Πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Ερνστ Βέλτεκε, σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.

Ο Βέλτεκε, που διετέλεσε Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ από το 1999 έως το 2004, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη διέπεται από αξίες πολύ πιο σημαντικές από το χρέος. «Δεν είναι ένωση κεφαλαίων, πλεονασμάτων και κερδών. Είναι μία ένωση κοινών ευρωπαϊκών αξιών, όπως του ανθρωπισμού, της ελευθερίας, της ειρήνης, την κοινωνικής υπευθυνότητας, των ίσων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου», είπε ο Βέλτεκε.

Υπό το φως αυτό, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης απέρριψε την ιδέα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως έχουν προτείνει κάποιοι (σ.σ.: με πρώτο τον κ. Σόιμπλε). Όπως είπε, κάποιοι από τους πρωταγωνιστές που ενεπλάκησαν στην ελληνική κρίση – όπως ο Σόιμπλε και ο Βαρουφάκης – επιδείνωσαν την κατάσταση.

«Δεν ξέρω γιατί (ο Σόιμπλε) έκανε την πρόταση (για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) την τελευταία στιγμή. Άσκησε μεγάλη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Βέλτεκε.
«Θα πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να υλοποιήσει αναπτυξιακές πολιτικές που θα χρειασθούν περισσότερο χρόνο. Πρέπει να κάνουν τις σωστές μεταρρυθμίσεις και αυτό χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο τραπεζίτης.

Ο Βέλτεκε είπε ακόμη ότι, αν και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία εκτροχίασε τη δειλή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, η σημερινή κρίση δεν είναι ευθύνη αποκλειστικά του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι σωστό να κατηγορούμε για όλα τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Υπήρχαν πολλά προβλήματα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Βέλτεκε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.