Quantcast
Έντονες αντιδράσεις των επιμελητηρίων για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Έντονες αντιδράσεις των επιμελητηρίων για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Να μην ενδώσει η κυβέρνηση στις προτάσεις για άυξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα ζητά ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης ξεκαθαρίζοντας ότι το επιμελητήριο είναι αντίθετο σε τέτοια μέτρα.

Ο κ. Ρεκλείτης είπε ότι οι απαιτήσεις της τρόικα, μετά από 5 χρόνια αφαίμαξης της οικονομίας για να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις των δανειστών, ξεπερνούν κάθε λογική καθώς απαιτεί την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος καλύπτει βασικές ανάγκες των καταναλωτών αλλά και ανάγκες της διατήρησης του τουριστικού ρεύματος, από το 6,5% στο 13% στα βιβλία, στις εφημερίδες και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων αλλά και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα.

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις τραυματίζεται η μοναδική αναπτυσσόμενη πηγή εσόδων, στη περίοδο της κρίσης, ο τουρισμός. Στην πράξη τον κάνουν ακριβό και έμμεσα κατευθύνουν τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς όπως για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία και στα, ανταγωνιστικά της χώρας μας, γερμανικών συμφερόντων τουριστικά συγκροτήματα και εγκαταστάσεις εκεί ενώ, εκτός λογικής χαρακτηρίζεται και κάθε παρόμοια κίνηση για τα τσιγάρα.

Σχετικά με τα τσιγάρα ανέφερε ότι ο ΕΦΚ είναι ήδη σε απαγορευτικά επίπεδα και στην ουσία έχει μετατραπεί σε οικονομικό βασανιστήριο τόσο για τους καπνιστές όσο και για τις επιχειρήσεις διανομής του τσιγάρου.

Μεταξύ 2009 και 2014 ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα να πλησιάζει πλέον το 86% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής τους.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα του Ι.Ο.Β.Ε. έδειξε ότι λόγω της αύξησης της φορολογίας, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων την περίοδο 2009-2013 ακολουθεί πτωτική πορεία, με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 36% και της αξίας πωλήσεων κατά 52%.

Ο κ. Ρεκλείτης ζήτησε από την κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε αυτή την αύξηση αποβλέποντας σε «σίγουρα έσοδα» για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό γιατί, «όχι μόνο δεν θα είναι κανένα έσοδο σίγουρο, αλλά θα υπάρξουν πολλές παράπλευρες απώλειες στα έσοδα του κράτους, λόγω διόγκωσης του λαθρεμπορίου, και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις διανομής, όπως τα πρατήρια χονδρικής και τα περίπτερα λιανικής»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.