Quantcast
Ένωση Αναλογιστών Ελλάδας: Απαραίτητος ένας δεύτερος υποχρεωτικός πυλώνας ασφάλισης - enikonomia.gr
share

Ένωση Αναλογιστών Ελλάδας: Απαραίτητος ένας δεύτερος υποχρεωτικός πυλώνας ασφάλισης

δημοσιεύτηκε:

Η θεμελίωση ενός δεύτερου υποχρεωτικού πυλώνα συνταξιοδοτικής ασφάλισης, ο οποίος θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά, είναι το «κλειδί» για τη μακροχρόνια οικονομική ευστάθεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Αυτή ήταν η βασική τοποθέτηση όσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας την οποία κατέθεσε η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ) σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

«Πεποίθηση της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα, για να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και με αξιοπρεπείς παροχές, θα πρέπει να είναι ένα σύστημα τριών πυλώνων» ανέφερε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΕΑΕ Πάνος Δημητρίου. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε αναλυτικά η τοποθέτηση της Ένωσης, η οποία βασίστηκε στη μελέτη, με τίτλο «Εναλλακτικές Προσεγγίσεις για τη Βελτίωση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος». Τη μελέτη εκπόνησαν τα μέλη της ΕΑΕ, κ.κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος και Λευτέρης Ζαρκαδούλας, καθώς και ο Γιώργος Συμεωνίδης, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο δεύτερος πυλώνας θα συμπληρώσει τον υφιστάμενο πρώτο πυλώνα, που θα εξακολουθήσει να αποτελεί τη βάση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να λειτουργεί αναδιανεμητικά. Όπως αναφέρθηκε, «με την εισαγωγή του δεύτερου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, προστίθεται ένας ακόμη παράγοντας χρηματοδότησης στο σύστημα, αυτός των εσόδων από επενδύσεις, στον οποίο μπορεί να βασισθεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των συντάξεων σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, μειώνεται η εξάρτηση του συστήματος από τη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών παραγόντων και αυξάνεται η οικονομική ευστάθειά του, όπως και η ανταποδοτικότητά του. Το σύστημα συμπληρώνεται από έναν τρίτο πυλώνα προαιρετικής συμμετοχής, ο οποίος περιλαμβάνει τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο δεύτερο πυλώνα προτείνεται να είναι υποχρεωτική και η λειτουργία του να βασίζεται σε καθορισμένο ύψος εισφοράς».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.