Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να αποφύγει βιαστική και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό έξοδο στις αγορές χάριν πολιτικών εντυπώσεων, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε διατυπώσει αντίστοιχες συστάσεις, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης.
«Είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει πότε θα βγει στην αγορά ομολόγων. Η δραστηριότητα όσον αφορά τις εκδόσεις χρέους θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής όπου θα υπάρχει η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και η επιστροφή [στις αγορές] θα πρέπει να είναι με μόνιμο τρόπο», σημείωσε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε, παρέχοντας πλήρη στήριξη στον κ. Στουρνάρα: «Η ορθή εφαρμογή του προγράμματος και η αξιοπιστία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και πρέπει να σημειώσουμε ότι η εθνική κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει κάποια ανησυχία».
Ο διοικητής της ΤτΕ, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal και απαντώντας στο ερώτημα αν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να βγει σύντομα στις αγορές, είπε: «Μένει να διαπιστωθεί. Νομίζω, είναι λίγο νωρίς. Γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο η αρχή.
Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο, για παράδειγμα, να προχωρήσει η Ελλάδα με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις την προσεχή περίοδο. Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο προκειμένου να βγει στις αγορές αργότερα». Από τις δηλώσεις του ήταν σαφές ότι θα προτιμούσε η έξοδος στις αγορές να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, ώστε να έχει συνέχεια και όχι μια ευκαιριακή κίνηση, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που υπάρχουν στις αγορές. «Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει κάτι περισσότερο ιδίως σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του μέλλοντος καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις», είχε σημειώσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο κ. Ντράγκι.
Την ίδια άποψη είχαν διατυπώσει και στελέχη της κυβέρνησης. Δηλαδή, η έκδοση να γίνει πιο αργά, προκειμένου να υποστηριχθεί από ένα αφήγημα επιτυχιών, όπως η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, η ολοκλήρωση και της επόμενης αξιολόγησης κ.λπ. Ολα αυτά θα είναι διαθέσιμα αργά το φθινόπωρο. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τελικά επικράτησαν οι «βιαστικοί», αυτοί που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί –τεχνικά και πολιτικά– το παράθυρο ευκαιρίας πριν από τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ.
«Πάγος» στο QE
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, χαρακτηρίζοντας «πρόωρη» μια τέτοια συζήτηση. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν καταστήσει σαφές πως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι αγορές ελληνικών ομολόγων είναι να αποσαφηνίσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να αξιολογηθεί η επίπτωση στη βιωσιμότητά του.
Πάντως, η κυβέρνηση μετά την ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού, που προέβλεπε έξοδο στις αγορές την προηγούμενη Δευτέρα ή Τρίτη, είναι πλέον πιο προσεκτική τόσο στις δηλώσεις όσο και στις διαρροές. «Δεν σχολιάζουμε το πώς και το πότε θα προσφύγουμε στις αγορές ξανά», ανέφερε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά».
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση παραμένει με το όπλο παρά πόδα. Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα κάνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αυτό που δεν μπόρεσε την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Reuters έχει ήδη προσλάβει έξι ξένες τράπεζες που θα τρέξουν την έκδοση. Ωστόσο, η οριστική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις συνθήκες στις αγορές, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ και την προσδοκώμενη αναβάθμιση της οικονομίας από τη Standard & Poor’s τη νύχτα της Παρασκευής.
Πηγή: Καθημερινή