Του Τάσου Δασόπουλου
Επιταχύνεται από την Δευτέρα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με την κατάθεση των προτάσεων των ειδικών επιτροπών που έχει συστήσει από τις αρχές του μήνα του ΥΠΟΙΚ, για το έλεγχο των τιμών σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Την περασμένη εβδομάδα ,ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ανακοίνωσε ότι οι νέες αντικειμενικές θα ταυτίζονται με τις εμπορικές και θα αναπροσαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ενσωματώνουν με μικρή χρονική καθυστέρηση τις αλλαγές των τιμών της αγοράς.
Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει μετά και την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από την 21η Μαΐου, εγείροντας ουσιαστικά και θέμα επιστροφών ΕΝΦΙΑ και των υπολοίπων φόρων, οι οποίοι βαρύνουν τα ακίνητα και που έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα. Παρότι το ΥΠΟΙΚ καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, υπάρχει ο κίνδυνος ατομικών ή και ομαδικών προσφυγών που μπορούν να ανοίξουν άλλη μια δημοσιονομική τρύπα κοντά στις ήδη υφιστάμενες.
Επιπλέον, οι δανειστές θα ζητήσουν να μάθουν τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 και ποιες προσαρμογές θα γίνουν ώστε να διατηρηθεί ο εισπρακτικός στόχος για τον επόμενο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι προτάσεις των επιτροπών θα δώσουν την πρώτη εικόνα για τις σημερινές τιμές των ακινήτων. Θα παρέχουν επίσης στοιχεία για την μεταβολή των τιμών από το 2007 που είχε γίνει η τελευταία αναπροσαρμογή, μέχρι και την βαθειά κρίση της κτηματαγοράς που ξεκίνησε από το 2009 και ακόμη συνεχίζεται, λόγω της κάθετης μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της αδυναμίας των τραπεζών για ανατροφοδότηση της αγοράς στεγαστικών δανείων.
Με βάση τα πρώτα ευρήματα των επιτροπών για τις νέες αντικειμενικές στην Αττική, προκύπτουν μειώσεις μέχρι και 50 % για τις ακριβές και μεσαίες περιοχές και αύξηση κυρίως στα δυτικά προάστια της Αθήνας, όπου παρά την κρίση οι εμπορικές αξίες υπερβαίνουν ακόμη τις αντικειμενικές. Ειδικότερα:
Προκύπτει μείωση 30% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνούν και το 50%. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές, όπως η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, η Φιλοθέη, το Μαρούσι, η Γλυφάδα.
Αντίθετα προκύπτουν αυξήσεις τιμών 20%-30% σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η Πετρούπολη, οι Άγιοι Ανάργυροι κ.ά., μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιοι οικισμοί με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Οι αυξομειώσεις αυτές δίνουν κάποια δυνατότητα παρέμβασης στο υπουργείο Οικονομικών να ανακατανείμει τα βάρη του ΕΝΦΙΑ του 2016 από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες, ενώ εξετάζεται και η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα εκτός σχεδίου. με εξαίρεση αυτά που αποδεδειγμένα έχουν αγροτική χρήση . Γνώμονας για το ΥΠΟΙΚ είναι να επιτευχθεί και το 2016 ο στόχος για βεβαίωση για άλλη μια χρονιά φόρου 3,2 δις ευρώ και καθαρά έσοδα 2,65 δις ευρώ.
Μειώνονται οι υπόλοιποι φόροι
Η οριζόντια μείωση θα προκύψει από τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, οι οποίοι θα μειωθούν για τις περιοχές που θα κατέβουν και οι αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα μειώσεις θα προκύψουν:
1. Στο φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.
2. Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
3. Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.
4. Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.
5. Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
6. Στο ΤΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου.