Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα έχουν διπλάσια έκπτωση στον φόρο από το επόμενο έτος - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα έχουν διπλάσια έκπτωση στον φόρο από το επόμενο έτος

δημοσιεύτηκε:

Διπλάσια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του οικήματος τους θα έχουν από το 2025 και τα επόμενα έτη ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το ποσοστό της έκπτωσης του φόρου θα είναι 20% από 10% που είναι σήμερα και αυτό θα αφορά όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 500.000 ευρώ και έχουν ασφαλίσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 ή θα ασφαλίσουν έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές αλλά και από θεομηνίες. Το μέτρο αυτό το εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο σήμερα θα γίνει η εξειδίκευση του από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Διευκρινίζεται δε πως η εν λόγω έκπτωση θα ισχύει για ασφαλιστήρια κατά κινδύνων πυρκαγιάς, σεισμού και πλημμύρας. Σημειώνεται δε πως όσοι έχουν ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, ωστόσο εάν δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια, τότε  από τον Απρίλιο του 2025  τότε δεν θα λάβουν κρατική αποζημίωση  σε περίπτωση ζημιάς.

Επίσης επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να ασφαλίζουν την εγκαταστάσεις τους για φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες προκειμένου να μην χάσουν την σχετική αποζημίωση. Αυτό θα ισχύει για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης. Εάν όμως μετά την 1η Απριλίου 2025 οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν ασφαλίσουν τις κατοικίες τους τότε θα δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος εάν αυτές υποστούν ζημιές από πυρκαγιές ή σεισμούς ή πλημμύρες.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης ακινήτων χορηγείται μόνο  σε φυσικά πρόσωπα που έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας σε κάθε είδους κατοικίες και όχι σε επαγγελματικά ακίνητα. Έκπτωση δικαιούνται και όσοι έχουν ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση και θεωρούνται κατοικίες. Εάν όμως ο λήπτης της ασφάλισης (δηλαδή αυτός που πληρώνει τα ασφάλιστρα) είναι νομικό πρόσωπο, αλλά ασφαλίζει κατοικία που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, τότε η έκπτωση  δίνεται  στο φυσικό πρόσωπο, στου οποίου το Ε9 περιλαμβάνεται η κατοικία αυτή.

Ο υπολογισμός της έκπτωσης γίνεται στον κύριο  ΕΝΦΙΑ της κατοικίας που είναι ασφαλισμένη αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.