ΕΝΦΙΑ: Ποιοι μπορούν να «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό τους έως και κατά 90% και πώς

ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να «ελαφρύνουν » το εκκαθαριστικό του  ΕΝΦΙΑ κατά 20% με 90% έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εάν προβούν σε μια μόνο κίνηση.

Της Κατερίνας Φεσσά

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επισκεφτούν έως τις  31 Ιανουαρίου του 2025 την πλατφόρμα του Ε9 για τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας τους οι φορολογούμενοι που:

α.μετατράπηκαν οι ημιυπαίθριοι χώροι σε χώρους κύριας χρήσης,

β.νομιμοποιήθηκε αυθαίρετο κτίσμα που δεν είχε δηλωθεί προηγουμένως,

γ.έχει γίνει αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος,

δ.κατεδαφίστηκε κτίσμα,

ε.προστέθηκε  νέος όροφος σε ήδη υφιστάμενο οίκημα .

Ωστόσο η υποχρέωση αυτή δεν αφορά τους πολίτες που υπέβαλαν το 2024 μέσω της πλατφόρμας myProperty δηλώσεις  για μεταβιβάσεις, για δωρεές ή για γονικές παροχές καθώς η ΑΑΔΕ ενημερώθηκε αυτόματα για την  εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Τα βήματα και το πρόστιμο

Για να κάνουν λοιπόν οι υπόχρεοι τις απαιτούμενες διορθώσεις στο Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα. Αναλυτικά οι φορολογούμενοι:

 Διευκρινίζεται πως επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ σε υπόχρεο που θα υποβάλει εκπρόθεσμα αρχική  δήλωση στοιχείων ακινήτου.

Το εκκαθαριστικό

Υπάρχουν ορισμένα σημεία στο Ε9 που μειώνουν κατά 20% με 90% το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικά αυτό αφορά κατά κόρον:

1) Τον όροφο. Λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου όταν δεν συμπληρώνεται ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώνεται ο όροφος ακινήτου ως δώμα. Σε αυτήν την περίπτωση ο συντελεστής αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

2) Τις αποθήκες και το πάρκινγκ. Συνήθως αναγράφονται οι βοηθητικοί χώροι ως κύριοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επιπλέον ο φόρος αυξάνεται όταν οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων:

3) Το έτος της άδειας. Θα πρέπει να αναγράφεται μόνο το έτος που έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια ενός  ακινήτου και όχι η χρονιά αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

4)Την παλαιότητα.Έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ χορηγείται για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930. Ενώ η  έκπτωση του φόρου  ανέρχεται στο 40% για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών.

5) Τα ποσοστά  συνιδιοκτησίας.Ολόκληρο το ποσό του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό καθώς υπολογίζεται ότι είναι 100%.

6)Τα εμπράγματα δικαιώματα. Ανεβαίνει ο φόρος του ΕΝΦΙΑ όταν δεν αναγράφεται το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ή αναγραφή είναι λανθασμένη.

7) Τα κτίσματα εντός αγροτεμαχίων.Πενταπλασιάζεται ο φόρος του αγροτεμαχίου όταν σε αυτό υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν έχει δηλωθεί καθώς θεωρείται ότι είναι κατοικία.

8)Τα κενά κτίσματα και τα ημιτελή .Ο φορολογούμενος χάνει την μείωση κατά 60% του φόρου όταν έχει στη κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν έχει συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9.

 

Exit mobile version