Με τη νομοθετική παρέμβαση για τον ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισάγει ορισμένες βασικές μεταβολές στον φόρο, μέσω μόνιμων μέτρων, με άμεσα ωφελούμενους τους πολίτες, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αναλυτικά:
1ον. Μειώνεται ο φόρος, ακόμη και για ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές.
” Αξιοποιώντας πλήρως τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, και παρά το γεγονός ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες επήλθε αύξηση των τιμών στο 60% των ζωνών, πετυχαίνουμε μείωση του φόρου ακόμη και για ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές.
Αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών μας είναι:
- η μείωση του βασικού φόρου των κτισμάτων στο 65% των προϋπαρχουσών ζωνών,
- η διατήρηση του φόρου στα ίδια επίπεδα για το 34% των ζωνών και
- αύξηση του φόρου μόλις για το 1% των ζωνών.
Συγκεκριμένα:
- Για τιμές ζώνης από 751 έως 1.500 ευρώ, ο συντελεστής διαμορφώθηκε σε 2,80 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, για τιμές ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ ο συντελεστής ήταν 2,90 ευρώ το τετραγωνικό, και για τιμές ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ ο συντελεστής ήταν 3,70 ευρώ το τετραγωνικό.
- Για τιμές ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ, ο συντελεστής διαμορφώθηκε σε 3,70 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, για τιμές ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής ήταν 4,50 ευρώ το τετραγωνικό, και για τιμές ζώνης από 2.001 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής ήταν 6 ευρώ το τετραγωνικό.
- Για τιμές ζώνης από 2.501 έως 3.000 ευρώ ο συντελεστής μειώθηκε στα 4,50 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ μέχρι σήμερα ήταν 7,60″, τόνισε ο κ.Βεσυρόπουλος.
2ον. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος των φυσικών προσώπων και αλλάζει ο υπολογισμός του κύριου φόρου.
Επίσης μίλησε και για τον συμπληρωματικό φόρο. ” Ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα έως τώρα επιβαλλόταν εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερέβαινε τις 250.000 ευρώ. Με το παρόν νομοσχέδιο, καταργούμε τον συμπληρωματικό φόρο και τον ενσωματώνουμε στον κύριο φόρο των φυσικών προσώπων. Ο κύριος αυτός φόρος υπολογίζεται επί της αξίας του ακινήτου και μόνο για ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, και εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ”, ανέφερε.
3ον. Προχωρά σε διόρθωση στρεβλώσεων και αδικιών του παρελθόντος, με στόχο έναν φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.
Εξήγησε γιατί ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι ορθολογικότερος και πιο αναλογικός.” Μέσω των παρεμβάσεών μας, δηλαδή με τη μείωση των συντελεστών του κύριου φόρου τόσο σε κτίσματα όσο και σε οικόπεδα, καθώς και με την ενοποίηση των κλιμακίων υπολογισμού φόρου κτισμάτων και οικοπέδων για χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης, ο νέος ΕΝΦΙΑ γίνεται ορθολογικότερος και πιο αναλογικός.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.
Την ίδια στιγμή, θέλοντας να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους πολίτες, θεσπίζεται η πάγια δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις, από 6 που ήταν στην πράξη έως σήμερα.
Καταληκτική πληρωμή της τελευταίας δόσης είναι ο Φεβρουάριος”, τόνισε.
Διευκρινίσεις Βεσυρόπουλου για τον νέο ΕΝΦΙΑ
Μεταξύ άλλων ο Βεσυρόπουλος έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με τις εκπτώσεις του φόρου. ” Ισχύουν τα εξής για τα φυσικά πρόσωπα:
- Η μείωση του φόρου με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας, η οποία χορηγείται από το 2019 για κάθε έτος, θα χορηγείται εφεξής σε μόνιμη βάση.
- Αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
Συγκεκριμένα, η έκπτωση διαμορφώνεται σε 30% για αξία περιουσίας έως 100.000 ευρώ, αντί για αξία περιουσίας έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25%, αντί για 20% που ισχύει σήμερα, για συνολική αξία περιουσίας μέχρι και 150.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, με αυτή τη ρύθμιση ωφελούνται επιπλέον 1.100.000 φορολογούμενοι πολίτες.
Για τα οικόπεδα οι μειώσεις του φόρου είναι ακόμη μεγαλύτερες, δεδομένης της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης σε όλες τις φορολογικές ζώνες.
Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι εκπτώσεις από τον φόρο για τους φορολογούμενους με οικονομική αδυναμία πληρωμής, καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες”.