Η ΑΑΔΕ θα βάλει το επόμενο διάστημα τέλος στην ταλαιπωρία των κληρονόμων για την έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ των θανόντων συγγενών.
Όπως είπε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής για την έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ των θανόντων συγγενών «είναι ένα ζήτημα που αναδείχθηκε από την κεντρικοποίηση. Συγκεντρώθηκαν οι υπηρεσίες και αναδείχθηκε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Και τι κάνουμε για αυτό; Πολύ σύντομα, σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε μια διαδικασία …μια ψηφιακή εφαρμογή μέσα από την οποία οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν εκείνοι να αντλούν το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για τον αποβιώσαντα » σημείωσε.
« Για τον ΕΝΦΙΑ θα πηγαίνει ο κληρονόμος στον συμβολαιογράφο και θα δίνει ότι χρειάζεται. Αυτό θα γίνεται για να ξέρει ο συμβολαιογράφος ότι μιλά με τον κληρονόμο και ότι δεν μιλάει με κάποιον άσχετο. Και από εκεί και πέρα ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει με τους κωδικούς στη σχετική πλατφόρμα. Δηλαδή θα παίρνει το πιστοποιητικό για να κάνει τη δουλειά του. Έρχονται και άλλες τέτοιες διευκολύνσεις που θα αφορούν τις κληρονομιές γιατί όντως εκεί υπάρχουν ακόμη αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να κάνεις κάποιο αίτημα στην εφορία και υπάρχει χρονοκαθυστέρηση» συμπλήρωσε.
Υπενθύμισε δε πως σήμερα τον ΕΝΦΙΑ τον παίρνουν ψηφιακά οι ίδιοι οι ζώντες. Και πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα, όταν αποβιώσει κάποιος δεν μπορεί ο συγγενής του να πάρει ψηφιακά τον ΕΝΦΙΑ.
Έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ των θανόντων συγγενών: Πότε θα γίνει η παρουσίαση της ΑΑΔΕ για τη νέα εφαρμογή
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ των αποβιοσάντων μέσω συμβολαιογράφων. Ουσιαστικά αυτό που θα αλλάξει με αυτή την εφαρμογή είναι πως ο κληρονόμος θα υπογράφει μια δήλωση συναίνεσης προκειμένου να αναλάβει την όλη διαδικασία αυτή ο συμβολαιογράφος Συνεπώς αφού ο συμβολαιογράφος θα συγκεντρώνει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται, μετά θα εισέρχεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς του και θα εκδίδει τα πιστοποιητικά.
Τι ισχύει σήμερα
Υπενθυμίζεται πως σήμερα μόνο μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, του ΟΠΣ Περιουσιολογίου εκδίδονται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και η υπεύθυνη δήλωση σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ενεργό χρήστη των υπηρεσιών του Taxisnet, με τους προσωπικούς κωδικούς του, για κάθε Α.Τ.ΑΚ. χωριστά.
Στην περίπτωση όμως αποβιωσάντων, το πιστοποιητικό ή η υπεύθυνη δήλωση, κατά περίπτωση, χορηγείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., στον οποίο υποβάλλεται σχετική αίτηση. Συγκεκριμένα, οι ισχύουσες διαδικασίες ορίζουν ότι απαιτείται αίτηση στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ αποκλειστικά και μόνο στις κατωτέρω περιπτώσεις:
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται για αποβιώσαντα.
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε νομικό πρόσωπο που έχει διακόψει τις εργασίες του.
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε σύνδικο πτώχευσης, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά.
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται στον εκκαθαριστή νομικού προσώπου που τελεί υπό εκκαθάριση, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά.
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε εκτελεστή διαθήκης ή σε εκκαθαριστή κληρονομιάς εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά.
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται με παρακράτηση του αναλογούντος φόρου.
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί για τη λήψη του με ειδικό προς τούτο πληρεξούσιο, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά.
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται μετά την έκδοση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μετά από έλεγχο κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας.
- Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν υπάρχει πλήρης αδυναμία του μηχανογραφικού συστήματος για ηλεκτρονική έκδοση αυτού, ύστερα από απόφαση της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε.
Η αίτηση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ στην ενότητα καταλόγου εντύπων και υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου».
Εάν όμως η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά από την εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» και πρέπει να γίνει έντυπα, τότε οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν λήψη του αρχείου από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και μετά να τη συμπληρώσουν και να την εκτυπώσουν και αφού πρώτα την υπογράψουν να την καταθέσουν στο Πρωτόκολλο της Δ.Ο.Υ , είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικά.
Στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής , εκτός εάν η αίτηση κατατεθεί αυτοπροσώπως στο πρωτόκολλο της Δ.Ο.Υ.