ΕΝΦΙΑ 2024: Μέχρι σήμερα μπορείτε να πληρώσετε την πρώτη δόση του φόρου-Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις υπόλοιπες δόσεις

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι σήμερα, Μεγάλη Τρίτη,30 Απριλίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του φορολογικού έτους 2023 από τις 11 συνολικά. Σημειώνεται δε πως όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο δεν θα έχουν έκπτωση 3%.

Εναλλακτικά οι υπόχρεοι μπορούν να εξοφλήσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ και με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην aade.gr.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, το ποσό που έχουν λαμβάνειν θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2024: Οι ημερομηνίες- κλειδιά για την πληρωμή του φόρου των επόμενων δόσεων

Όσοι υπόχρεοι  που έχουν επιλέξει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η απαλλαγή

Υπενθυμίζεται πως από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για 3 χρόνια όσοι έχουν κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Διευκρινίζεται πως αυτό αφορά τα κτίρια που έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

Επίσης απαλλαγή 100% από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που έχουν 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

 

 

Exit mobile version