ΕΝΦΙΑ 2024: Αυτές είναι οι επιλογές για την εξόφλησή του – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές

ΕΝΦΙΑ

Αρχές Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο  taxisnet τα φετινά ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων.

Μετά οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε να επιλέξουν μια από τις παρακάτω επιλογές για την πληρωμή του. Αναλυτικά:

Διευκρινίσεις για την ρύθμιση 

Διευκρινίζεται δε πως για να ενταχθεί ο ΕΝΦΙΑ ως οφειλή στη  ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

 

Η απαλλαγή και έκπτωση 50%

Δεν πληρώνουν φέτος ΕΝΦΙΑ οι τρίτεκνες οικογένειες, οι πολύτεκνες/ οι οικογένειες που έχουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Διευκρινίζεται πως τα  εξαρτώμενα τέκνα είναι 3 και άνω, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ  θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εάν:

Για τροποιητικές

Προς τα τέλη Απριλίου αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων  των ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου οικημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μετά  την έκδοση του λογαριασμού του νέου ΕΝΦΙΑ  μπορούν να γίνουν αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ σχετίζονται  μεταξύ άλλων με  την επιφάνεια του ακινήτου, με τον όροφο, με την παλαιότητα, με  το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων,  με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας,  με τα κενά και ημιτελή κτίσματα αλλά και με το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων. Οι βοηθητικοί χώροι (όπως αποθήκες, υπόγεια πάρκινγκ )  φορολογούνται με έκπτωση 90% ενώ τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.

 

 

 

Exit mobile version