Ενδιαφέρον της ιταλικής TERNA για εξαγορά 20% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ

Ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που θα διατεθεί προς πώληση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τους εταίρους, εξέφρασαν εκπρόσωποι του ιταλού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (TERNA), που συμμετείχαν στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση πηγές του υπουργείου, ανάλογο ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ έχει εκδηλωθεί και από άλλες εταιρίες. Η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές προβλέπει τη διατήρηση του 51 % των μετοχών της εταιρίας από το Δημόσιο, την πώληση του 20 % σε επενδυτή και του υπόλοιπου 29 % μέσω Χρηματιστηρίου.

 Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Ειδικότερα:

– Στον τομέα του ηλεκτρισμού εκτός από τον ΑΔΜΗΕ τέθηκε στο τραπέζι και η επιδίωξη της ΔΕΗ για συμπράξεις στην ηλεκτροπαραγωγή, που θα οδηγήσουν μεταξύ άλλων και σε μείωση του μεριδίου της στην αγορά που αποτελεί μνημονιακό στόχο. Πέραν αυτού, η ιταλική Edison δραστηριοποιείται ήδη στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στους τομείς τόσο της παραγωγής όσο και της εμπορίας.

– Στον τομέα του φυσικού αερίου υπάρχει επίσης η κοινή εταιρία “Ποσειδών” της ΔΕΠΑ με την Edison, που προωθεί τους αγωγούς Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ελλάδας Ιταλίας. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν επίσης ο αγωγός ΤΑΡ (ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας) και το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την ΕΕ. Αναφορά έγινε και στον ρωσικό αγωγό που σχεδιάζεται σε αντικατάσταση του South Stream, για τον οποίο ενδιαφέρεται και η ιταλική πλευρά.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετείχαν από ιταλικής πλευράς, εκπρόσωποι των εταιριών TERNA, ENI και Edison, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε τα εξής: «Είχα την ευκαιρία με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών να κάνω μία σύντομη αλλά μεστή συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα. Διαπιστώσαμε και οι δύο πλευρές, τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και στον τομέα του φυσικού αερίου και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε κοινά σχέδια που μας απασχολούν. Συζητήσαμε ακόμη για τις έρευνες που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες. Και οι δύο εκτιμήσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις να πάμε σε ένα ποιοτικά ανώτερο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στα ενεργειακά ζητήματα”.

 

Exit mobile version