Εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνει το e-mail της κυβέρνησης προς στην τρόικα

Με το άγχος για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων των προσομοιώσεων στα μοντέλα αλγορίθμων που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων,  η Ελληνική κυβέρνηση έστειλε το πακέτο μέτρων στους δανειστές τα ξημερώματα της Κυριακής.

Βασικό στοιχείο στους υπολογισμούς της κυβέρνησης που υπολογίζει να εισπράξει έσοδα 980 εκατ. ευρώ  από τα μέτρα αποτελεί η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, αλλά και λαχειοφόρος αγορά για μεγαλύτερες εισπράξεις ΦΠΑ μέσω αποδείξεων.  

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης επικεντρώνεται ακόμα στην επανειλημμένη αστοχία στις προβλέψεις της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό της χώρας και προτείνει σε περίπτωση που δεν βγουν σωστές οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνονται στην επιστολή, τότε και μόνο τότε –από την 1η Ιουλίου του 2015– να εξετασθεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως επιβολή φόρου πολυτελείας και φόρος σε τσιγάρα. 

Συνοπτικά τα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών είναι:

 

Τροποποιήσεις στις 100 δόσεις

Στα μέτρα δεν περιλαμβάνεται νέα αλλαγή στον ψηφισμένο νόμο για τις 100 δόσεις, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να νομοθετήσει τροποποιήσεις σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τη νέα αρχή και την πάγια ρύθμιση. Προσθέτει, όμως, ότι για την τελευταία ρύθμιση των 72 και 100 δόσεων είναι διατεθειμένη να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων, αλλά μόνο κατά τρόπο που είναι «πολιτικά και νομικά εφικτός». 

 

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να κάνει μία σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη προχωρήσει αλλά και συνεχίζει σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που θα προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. 

Μερικές από αυτές που περιγράφονται αναλυτικά είναι ρυθμίσεις για την πτώχευση εταιρειών, για τις ανεκτέλεστες υποθέσεις, που ξεπερνάνε τις 100.000 στη χώρα, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ 1, ΟΟΣΑ 2 και πιθανή εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ 3, μείωση διοικητικού φόρτου και απλούστευση στη χορήγηση αδειών.

Πηγή: Καθημερινή

Exit mobile version