Ελβετικό φράγκο: Ανάσα για τους δανειολήπτες η άνοδος του ευρώ πάνω από τα 1,10 φράγκα

Η ισοτιμία του ευρώ ανατιμήθηκε σήμερα πάνω από το όριο των 1,10 ελβετικών φράγκων, για πρώτη φορά από την κατάργηση τον Ιανουάριο του πλαφόν (1,20 φράγκων ανά ευρώ) που είχε θεσπίσει η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) το 2011. Το ευρώ ανατιμήθηκε σήμερα 0,5% στα 1,1033 φράγκα.

Η ανατίμηση του ευρώ, που αποτελεί καλή είδηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε φράγκο, οφείλεται στη μείωση της ζήτησης του ελβετικού νομίσματος ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, εν μέσω ενδείξεων σταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών. Το ευρώ ανατιμήθηκε και έναντι του δολαρίου στα 1,1340 δολάρια.

Το φράγκο υποχώρησε έναντι των περισσότερων από τα 16 μεγάλα νομίσματα, παρά την πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών. Σημειώνεται ότι η SNB διατηρεί και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, από τα οποία ωφελούνται όσοι έχουν λάβει δάνειο σε φράγκο, χωρίς όμως να έχουν καλύψει ακόμη πλήρως τις απώλειες που είχαν από την κατάργηση του πλαφόν τον Ιανουάριο.

Η SNB θα ανακοινώσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής της στις 17 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα που συνεδριάζει η Fed για να αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια της.

Exit mobile version