ΕΛΠΕ: Στα 45 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2015-Σταθερή η ζήτηση για καύσιμα κίνησης

Στα 45 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη των ΕΛ.ΠΕ. το 2015 έναντι ζημίας 369 εκατ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα κέρδη EBIDTA (προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και αποσβέσεων) του Ομίλου ανήλθαν σε 444 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 84 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα συγκρίσιμα κέρδη των ΕΛ.ΠΕ. – λαμβάνοντας υπόψη την υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων που προκάλεσε μείωση της αξίας των αποθεμάτων άνω των 300 εκατ. ευρώ – ήταν πολύ υψηλότερα και συγκεκριμένα αυξήθηκαν στα 268 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBIDTA έφθασαν στα 758 εκατ. ευρώ από 417 εκατ. ευρώ.

Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων, σύμφωνα με τα αρχικά επίσημα στοιχεία, ανήλθε το 2015 σε 8,6 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το 2014, κυρίως λόγω της σημαντικής ενίσχυσης κατά 43% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης παρέμεινε σταθερή, με το ντίζελ να σημειώνει αύξηση 3%, αντισταθμίζοντας αντίστοιχες απώλειες στη βενζίνη.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποπληρώσει ευρωομόλογο ύψους 400 εκατ. δολαρίων, χρησιμοποιώντας ταμειακά διαθέσιμα και υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές, ενώ προγραμματίζεται επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

Αναφορικά με την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR, επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι «στο πλαίσιο ενεργειών για τη αλλαγή της δομής της συναλλαγής ώστε να είναι αποδεκτή από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχου από ενδιαφερόμενα μέρη για την εν μέρει εξαγορά του ποσοστού που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει η SOCAR».

Στις αρχές του 2016 ο Όμιλος συμφώνησε με τη BP την επέκταση της συμφωνίας αποκλειστικής χρήσης των εμπορικών σημάτων της για καύσιμα εδάφους στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης για 5 ακόμα έτη.

 

Exit mobile version