Quantcast
Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο: Οι μακρές διαπραγματεύσεις επέφεραν νέα βάρη στις επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο: Οι μακρές διαπραγματεύσεις επέφεραν νέα βάρη στις επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Η αύξηση των φόρων και η αδυναμία να συντονιστούν οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του φαινομένου του λαθρεμπορίου» είπε ο διοικητής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στο 3ο συνέδριο με θέμα «Η πάταξη του Λαθρεμπορίου και του Παραεμπορίου: Μοχλός Ανάπτυξης στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Οικονομία» που διοργάνωσαν πρόσφατα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Τα παραπάνω σημειώνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελήτηριο, ενώ αναφέρεται ακόμη, ότι ο κ. Πιτσιλής σημείωσε στην ομιλία του, πως λόγω κρίσης δεν έχουν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια για τη λειτουργία των περιφερειακών διευθύνσεων ελέγχου και παράλληλα το προσωπικό στα τελωνεία έχει μειωθεί περίπου κατά 50%.

Ο εκτελεστικός υπεύθυνος του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), Βασίλης Μαστρογιάννης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας για ενίσχυση και αναβάθμιση του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου.

Στη συνέχεια δήλωσε: «Στη σύγχρονη εποχή δεν επιτρέπονται μεμονωμένες ενέργειες κάθε υπηρεσίας ξεχωριστά. Απαιτείται πνεύμα συνεργασίας και αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων και δυνατοτήτων της τεχνολογίας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πολιτείας, που δεν πρέπει να είναι άλλος από τη διασφάλιση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και της αγοράς, του καταλογισμού και της είσπραξης των δημόσιων εσόδων, την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας προϊόντων, παροχής υπηρεσιών και την προστασία του καταναλωτή».

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα και η οποία μπορεί να βασιστεί σε αισιόδοξες προβλέψεις, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις για τις προοπτικές της οικονομίας και το μέλλον της χώρας.

Όπως τόνισε: «Το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και η έστω χαλαρή δέσμευση των εταίρων για την λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα κριθούν απαραίτητα για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος, δημιουργούν προοπτικές δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι μακρές όμως και χωρίς τελικά αντίκρισμα διαπραγματεύσεις, επέφεραν νέα βάρη στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και είχαν υφεσιακές συνέπειες στην αγορά και στην οικονομία».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα μας βγάλουν από την κρίση, είναι οι ίδιες που θα επιτρέψουν στην καθημερινότητα του επιχειρείν να επιχειρήσει αποτελεσματικότερα προς όφελος της κοινωνίας, της πολιτείας, αλλά και της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε η πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου να λειτουργήσει θετικά, σαν μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναλύθηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων, όπου σύμφωνα με τους ομιλητές, το κράτος στερείται περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, από τα αλκοολούχα ποτά, ενώ 1 στα 5 πακέτα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι παράνομο.

Στη συνέχεια υπήρξε ανάλυση περί της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου λόγω του παραεμπορίου, αλλά και πώς αυτό δημιουργεί συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού, ενώ οι ομιλητές αναφέρθηκαν και σε θέματα περί προστασίας του σήματος και κατοχύρωσης διανοητικών δικαιωμάτων. Κλείνοντας, στο συνέδριο παρουσιάστηκε η μεθοδολογία και οι υπάρχουσες πρακτικές των ελληνικών ελεγκτικών και διωκτικών αρχών, αλλά και οι δυσκολίες που αυτές αντιμετωπίζουν στις «επιχειρήσεις» κατά του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.