Quantcast
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών: Απαράδεκτο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων - enikonomia.gr
share

Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών: Απαράδεκτο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων

δημοσιεύτηκε:

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας στη μετα-μνημονιακή εποχή και ο ρόλος που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις για την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά, τέθηκαν επί τάπητος κατά την 5η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως ανακοινώθηκε, στη διάσκεψη με τίτλο «Από την ανάκαμψη στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη ‘Hellas 2021’» έδωσαν «το παρών» διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο του επιχειρείν, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ομιλητές από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας προσπάθησαν να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα του πώς η Ελλάδα μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομική «σκακιέρα», μέσα από την εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, τη δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων και την υιοθέτηση μιας δίκαιης φορολογικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η διάσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, που στόχο έχει να επικοινωνηθούν στις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες εντός και εκτός της χώρας εκείνες οι θέσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

«Βγαίνουμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια και οφείλουμε να έχουμε συνείδηση πως δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα του χρέους και της βιωσιμότητάς του, ούτε διασφαλίσαμε αβίαστη και εγγυημένη πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ο κ. Αποστολόπουλος, υπενθυμίζοντας πως έχουμε απωλέσει ένα τεράστιο τμήμα του ΑΕΠ μας, για την ανάκτηση του οποίου θα χρειαστούν πολλά χρόνια επίμονης δουλειάς.

Πρόσθεσε πως τα οκτώ χρόνια κρίσης, και η προβληματική διαχείριση των μνημονίων, άφησαν τη χώρα εκτός της νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στερώντας της σημαντική ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, σημαντικές στρεβλώσεις στην οικονομία, μείζονα ζητήματα ανταγωνισμού, καθώς και διαρκείς μεταβολές στους κανόνες του παιχνιδιού παραμένουν χρόνια προβλήματα, με την κλιμακούμενη και αδιέξοδη υπερφορολόγηση, καθώς και με τον υψηλότατο ΦΠΑ που πλήττει σοβαρότατα την ανταγωνιστικότητα μια σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, να κάνουν την εμφάνισή τους.

«Είναι αδιανόητο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων, όπως και αδιέξοδο οι επιχειρήσεις να μην αγωνιούν για το πώς θα αναπτυχθούν και πώς θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά πώς θα συγκρατήσουν τα έξοδά τους για να αποπληρώσουν ή να προκαταβάλουν τους δυσβάσταχτους φόρους» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ προτείνοντας τη θέσπιση ενός κινήτρου, μίας κλιμακούμενα μειούμενης φορολογίας στις νέες επενδύσεις, και ένα σταθερό προνομιακό φόρο για τα νέα παραγόμενα εισοδήματα, δηλαδή την ανάπτυξη.

Πεποίθησή του είναι πως η έξοδος από τα μνημόνια, είναι μεν μία ευκαιρία, ωστόσο, για να γυρίσει σελίδα η χώρα αυτό θα γίνει μέσα από «μια καθαρή εθνική ατζέντα, ένα ουσιαστικό, στρατηγικό και ρεαλιστικό πλαίσιο ανάπτυξης, με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, με αποφασιστικότητα, έμφαση στην τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, κίνητρα για επενδύσεις, τη διοχέτευση και διευκόλυνση κεφαλαίων σε “scalable” επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και “projects”, και ειδικότερα εκείνων με εξωστρεφή προσανατολισμό και καινοτόμα χαρακτηριστικά».

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, όντας ανοιχτοί σε στρατηγικές συνεργασίες και έξυπνες συνέργειες εντός και εκτός συνόρων και να εξαλείψουν κάθε μορφής επιχειρηματικό παρασιτισμό: επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές τους, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, δεν τιμούν τους επενδυτές τους, δεν είναι συνεπείς έναντι των εργαζομένων τους, δεν ανταποδίδουν στην κοινωνία, αλλά διεκδικούν διαρκώς ευνοϊκές ρυθμίσεις από το κράτος.

«Για να πετύχει η αλλαγή σελίδας πρέπει η ανάπτυξη να είναι σταθερά μεγαλύτερη του 4%. Επίσης το επιχειρείν πρέπει να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, διασφαλίζοντας πως η Ελλάδα θα είναι στην αιχμή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» είπε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.