Ελληνογερμανική Συνέλευση: Αρχίζει αύριο το πέμπτο ετήσιο συνέδριο στο Βερολίνο

Με βασικό μήνυμα: «Η τοπική αυτοδιοίκηση γκρεμίζει το τείχος της κρίσης», πραγματοποιείται από αύριο στο Βερολίνο το πέμπτο ετήσιο συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV), με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας περιφερειών, δήμων και κοινοτήτων των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου βρίσκονται τα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενεργειακής πολιτικής, της αγροτικής ανάπτυξης, του τουρισμού, των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και βεβαίως της υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων.

Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, υφυπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ενόψει της έναρξης του συνεδρίου, τόνισε ότι «στο επίκεντρο βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται και στο μέλλον, η κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα στο δημοτικό επίπεδο».

O κ. Φούχτελ αναφέρθηκε σε δεκάδες ανταλλαγές ειδικών μεταξύ των δύο χωρών και επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στο συνέδριο, υποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για κοινές δράσεις αυτού του τύπου.

Ανέφερε μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον για αυτή την συνεργασία αυξάνεται, ακόμη και αν τα ΜΜΕ δεν το αντιλαμβάνονται κατ΄αυτόν τον τρόπο και πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτοι, όπως και οι συμβουλές τους – αλλά και η ανταλλαγή απόψεων.

Το ίδιο ισχύει και όταν έρχονται Έλληνες ειδικοί στην Γερμανία, κάτι που, όπως είπε, αποτελούσε μεγάλη επιθυμία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. «Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για λύσεις και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών», δήλωσε ο κ. Φούχτελ και πρόσθεσε ότι «τώρα διαπιστώνουμε πόσο σημαντική ήταν η ώθηση που έδωσε η Καγκελάριος Μέρκελ το 2010 – και τώρα γίνεται αντιληπτό πόσα μπορούν να πετύχουν οι δήμοι». Επισήμανε δε, ότι υπάρχουν αιτήματα και από άλλες χώρες για ανάλογη συνεργασία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Συνέλευση θα ασχοληθεί και με την προσφυγική κρίση, ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης εξήγησε ότι στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως ζητήματα υποδομών, αλλά αυτά αγγίζουν συχνά και τα θέματα των προσφύγων. 

Μεταξύ των εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο, βρίσκονται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Το Συνέδριο φιλοξενεί το κρατίδιο του Βερολίνου.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version