Quantcast
Ελλειμμα 2,425 δισ. βλέπουν οι πιστωτές! - enikonomia.gr
share

Ελλειμμα 2,425 δισ. βλέπουν οι πιστωτές!

δημοσιεύτηκε:

Του Σωτήρη Καψώχα

Δημοσιονομικό κενό για το 2015, ύψους 2,425 δισ. ευρώ (το οποίο προέρχεται από τρύπα 1,775 δισ. στον προϋπολογισμό και 650 εκ. ευρώ στο ασφαλιστικό) περιλαμβάνει το  απαντητικό email της τρόικας, η οποία ζητά μέτρα άμεσης απόδοσης για να καλυφθεί.
Οι πιστωτές (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) είναι επιφυλακτικοί –ακόμη και σκωπτικοί – για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων (όπως η αύξηση της  φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα, με χαρακτηριστικότερα την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά και την έμμεση ανατροπή της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την προσθήκη αυστηρότερων κριτηρίων (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και εάν έχει χρησιμοποιηθεί παλαιότερη ρύθμιση από τους δικαιούχους), προκειμένου να αποτραπεί η υπαγωγή μεγάλου αριθμού οφειλετών στο καθεστώς των 100 ή 72 δόσεων.

 

Πρόγευση των προθέσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το απαντητικό email της τρόικας προς την κυβέρνηση παρελήφθη στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, αλλά πρόγευση των προθέσεων των δανειστών έλαβε η κυβέρνηση το απόγευμα της Τρίτης. Μεταξύ 6ης και 7ης απογευματινής, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέλαβε απαντητικό email από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούσαν περισσότερες διευκρινίσεις, σε ότι αφορά την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

 

Αλλαγή ύφους
Η παρέμβαση της τρόικας σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε άμεσα το Μαξίμου. Το γεγονός αυτό διαμόρφωσε το ύφος και το περιεχόμενο της χθεσινοβραδινής (Τρίτη) ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου για πρώτη φορά δημόσια χρησιμοποιήθηκε σκληρή γλώσσα κατά των πιστωτών από τον πρωθυπουργό.

 

Γνώριμη τακτική
Πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζουν «συνήθη πρακτική» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, την αποστολή μηνύματος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ μέρους της τρόικας, υποβαθμίζοντας έτσι τη σημασία του, ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.