Ελλάδα: Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2024 ο οίκος DBRS – Τι λέει για το 2025

οίκος

Αναθεωρεί προς τα πάνω στο 1,6% την πρόβλεψη του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας για το 2024 ο  οίκος αξιολόγησης, DBRS. Ωστόσο την ίδια ώρα ο οίκος κατεβάζει τον πήχη στο 2,2% για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2025. Επίσης ο οίκος  αναφέρεται και στην ανεργία της χώρας μας.  Όπως επισημαίνει η  DBRS ο δείκτης της ανεργίας  αναμένεται να μειωθεί  στο 10,1%  το 2024 και στο 9,2% το 2025.

Για την παγκόσμια οικονομία

Οι αναλυτές της  DBRS μιλούν και για την παγκόσμια οικονομία.  Όπως επισημαίνουν, τους τελευταίους 3 μήνες  έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη σχεδόν όλων των μεγάλων οικονομιών.  Σημειώνεται δε πως έχει αναβαθμιστεί στο 2,4% η διάμεση πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2024. Η οικονομία του Καναδά βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες προκλήσεις, ωστόσο οι προβλέψεις  για τον ρυθμό ανάπτυξης έχουν αναθεωρεί ελαφρώς προς πάνω στο 1%.

Η  DBRS αναφέρεται και στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Σύμφωνα με το οίκο, οι οικονομίες αυτές εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας για τις προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο οι μέσες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας του  Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Μάρτιο.

Αλλά και  οι προβλέψεις για την Κίνα έχουν βελτιωθεί κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 5%, ενώ οι προβλέψεις  για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ιαπωνίας έχουν υποχωρήσει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,4%.

Μάλιστα η DBRS προειδοποίησε πως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι προοπτικές  των οικονομικών θα μπορούσαν επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω των συνεχιζόμενων   γεωπολιτικών εντάσεων,  της εκλογικής αβεβαιότητας σε βασικές οικονομίες και των παρατεινόμενων κινδύνων από τα εμπορικά ακίνητα.

 

 

 

Exit mobile version