Ελιγμοί της τελευταίας στιγμής από την Κυβέρνηση για να αποφευχθεί η σύγκρουση

 Του Τάσου Δασόπουλου

 

Την πρόταση που θα αποφύγει την μετωπική σύγκρουση στο Eurogroup, αναζητούν από χθες ο υπουργός Oικονομικών κ Γιάννης Βαρουφάκης με πολυμελές κλιμάκιο της Lazard και τους αναπληρωτές υπουργούς κ. Δημήτρη Βάρδα και Νάντια Βαλαβάνη.

Στο πλαίσιο της σύνταξης των προγραμματικών δηλώσεων, ο «σκληρός πυρήνας» του οικονομικού επιτελείου αναζητά μια συζητήσιμη λύση, τόσο για το «πρόγραμμα γέφυρα» που ζητά από τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ, όσο και για την απομείωση του χρέους.

Σε μια προσπάθεια να γίνει πιο «εύπεπτη» η δημοσιονομική πρόταση της Κυβέρνησης, η πολύωρη χθεσινή Κυβερνητική σύσκεψη φαίνεται πως κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη η οποία εκτείνεται χρονικά το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνονται μέτρα άμεσης ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση .

Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταβολή της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ , δωρεάν ρεύμα , επίδομα κατοικίας και δωρεάν κάρτα μεταφορών για τους ανέργους. Στο πρώτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση των μέτρων που οδηγούν σε μείωση των συντάξεων αλλά και η πρόσληψη 9.900 υπαλλήλων που απολύθηκαν παράνομα.

Ο κ Μάρδας ανέλαβε ήδη το δύσκολο ρόλο της τιμολόγησης των μέτρων αυτών., Στόχος είναι το συντομότερο δυνατό να καταλήξει σε ένα λογαριασμό δημοσιονομικά ουδέτερο. Να μπορούν δηλαδή να πειστούν οι συνάδελφοι του κ. Βαρουφάκη στο Eurogroup, ότι πρόκειται για αντικατάσταση μέτρων, που δεν θα καθυστερήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Η δεύτερη ταχύτητα των μέτρων θα ξεδιπλωθεί μέχρι και το τέλος της τετραετίας της Κυβέρνησης. Το πιο ουσιαστικό κομμάτι των αλλαγών περιλαμβάνει το βασικό κορμό των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. Σημείο αναφοράς θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς της φοροδιαφυγής, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος και η βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου.

 

 Το καυτό θέμα του χρέους

 

Το δεύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης, στο οποίο θα βασιστεί και το πρόγραμμα τετραετίας της Κυβέρνησης είναι η απομείωση του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης, είχε χθες μια πολύωρη σύσκεψη με 15 στελέχη του γαλλοαμερικανικού οίκου Lazard ο οποίος είχε αναλάβει και έφερε σε πέρας το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ( PSI +).

Στην παρούσα φάση, το έργο της είναι σαφώς πιο δύσκολο. Το 2012, μετά από πολλές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, η ΕΕ δέχθηκε το κούρεμα του “ιδιωτικού” χρέους της Ελλάδας. Η Lazard ανέλαβε τότε το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας την οποία και έφερε σε πέρας. Τώρα όμως, ΕΕ και ΕΚΤ, εμφανίζονται ριζικά αντίθετοι με κάθε ιδέα απομείωσης του «δημόσιου» χρέους της χώρας, απορρίπτοντας – τουλάχιστον προς το παρόν – την πρόταση του υπουργού οικονομικών όπως φρόντισε να την περιγράφει στους Financial Times. Δηλαδή την αντικατάσταση των διμερών δανείων με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και των ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ με αέναα ομόλογα  perpetual bonds ) O κ. Βαρουφάκης σχολιάζοντας την επιλογή της Lazard τόνισε ότι “αν θέλεις να πας στο δικαστήριο θα πρέπει να έχει τον καλύτερο δυνατό δικηγόρο”. Στην περίπτωση της Lazard αυτό ισχύει αφού έχει μεγάλη εμπειρία στην αναδιάρθρωση και την ανταλλαγή δημόσιου χρέους

 

 Το …δικαστήριο

 

Η πρόταση που θα έχει στα χέρια του θα είναι όσο το δυνατό πιο πλήρης αφού η επιθυμία του για συνομιλία απευθείας με την ηγεσία των δανειστών, φαίνεται ότι εκπληρώνεται . Στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης θα είναι παρούσα η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντραγκι και ο Πρόεδρος της Commission κ. Ζαν Κλώντ Γιουνέρ .

Ο γνωστός- πλέον – του υπουργού επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν  Νταίσλεμπλοuμ έστειλε από χθες την προειδοποίησή του ζητώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα παράταση του προγράμματος και να συζητήσει με την νέα τρόικα που θα οριστεί το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει .

Φαίνεται όμως ότι δεν θα εισακουστεί ούτε και αυτήν φορά αφού το μήνυμα από την Κυβέρνηση επιτροπή είναι σαφές : “Δεν συζητάμε πια για το μνημόνιο ετοιμάζουμε νέο πρόγραμμα και θα το παρουσιάσουμε σύντομα”.

 

Exit mobile version