Quantcast
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - enikonomia.gr
share

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Στα σκαριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκονται 5 αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αφορούν:

  • Τον τζίρο: Σύμφωνα με αυτήν την αλλαγή προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα.
  • Το κόστος μισθοδοσίας,-που προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα κυρίως των ατομικών  επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με πολλά έτη απασχόλησης.
  • Το οικογενειακό εισόδημα: Δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται και αυτό στον συνυπολογισμό.
  • Τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος: Ενδέχεται να υπάρξουν βελτιώσεις σε αυτήν.
  • Το  «κούρεμα» της επιβάρυνσης που θα προκληθεί λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με αυτόν  υπολογίζεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.  Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μεικτά από τα 780 ευρώ μεικτά που ήταν ανέβασε το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα στα 11.620 ευρώ το 2024 από 10.920 ευρώ που ήταν το 2023.

Σε κάθε περίπτωση ο πυρήνας της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα παραμείνει όπως έχει. Ωστόσο οι όποιες αλλαγές  γίνουν θα έχουν ως στόχο τη μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη.

Πότε θα νομοθετηθούν οι αλλαγές

Οι παραπάνω αλλαγές ενδέχεται να νομοθετηθούν από το υπουργείο πριν από το τέλος του έτους έτσι ώστε η ΑΑΔΕ  να ενσωματώσει στα συστήματά της για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 τις  όποιες αλλαγές γίνουν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει εκτενώς  από το βήμα της ΔΕΘ για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που θα γίνουν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.