Quantcast
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Νέες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης - Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο - enikonomia.gr
share

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Νέες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης – Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις του νέου  συστήματος.

Βασικοί παράμετροι για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος θα αποτελούν, μετά τις αλλαγές, ο τζίρος, τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί.

Στο πλαίσιο των διορθώσεων που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματικών είναι η ενδεχόμενη μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής αλλά και ο πιθανός συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν ότι ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν αλλάζει αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα καταστήσουν το σύστημα πιο δίκαιο.

Οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν στο τέλος Αυγούστου και θα πάρουν τον δρόμο για την Βουλή εντός του Φθινοπώρου. Ουσιαστικά, οι αλλαγές θα νομοθετηθούν αμέσως μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, ώστε να υπάρξει χρόνος για την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της στα νέα δεδομένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επομένου έτους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η υποβολή δηλώσεων θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2025, με λήξη προθεσμίας την 30η Ιουνίου.

Τι ισχύει σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στο ισχύον σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφετηρία για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος είναι ο κατώτατος μισθός των 10.920 ευρώ πέρυσι με ετήσια αναπροσαρμογή, όσο αυξάνεται κάθε χρόνο ο κατώτατος μισθός.

Η ελάχιστη αμοιβή προσαρμόζεται με την εφαρμογή κριτηρίων, παλαιότητας, πλήθους εργαζομένων και μέσου τζίρου στον ΚΑΔ της επιχείρησης, ενώ προβλέπονται και εκπτώσεις. Για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% προβλέπεται μείωση 50%, όπως  και σε όσους ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Για επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα παρέχεται πλήρης απαλλαγή από το νέο σύστημα για τα πρώτα τρία χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και 33% τον πέμπτο.

Όλα τα κριτήρια τώρα θα επανεξεταστούν, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα μεταξύ ζευγαριών να «συμπληρώνει» για την εφορία ο ένας το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του άλλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τι πλήρωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Λόγω των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, οι φόροι εισοδήματος έφτασαν τα 4,4 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

Πέρυσι to 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000-3.000 ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών 1.000 ευρώ θα πληρώσει το 17% και το 54% (διπλάσιοι σε σχέση με πριν) θα πληρώσουν από 1.000-3.000 ευρώ. Αυτοί οι υπολογισμοί είχαν γίνει στα χαρτιά πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τώρα – μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων – θα γίνει απολογισμός, στη βάση πραγματικών δεδομένων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.