Για τις εξαιρέσεις των νέων ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες μίλησε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον ΑΝΤ1. «Κάτω από 10.000 ευρώ μπορεί να είναι και ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας που εξαιρείται, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δουλεύει μέχρι συγκεκριμένους εργοδότες εξαιρείται για τρία έως πέντε χρόνια.
Ένας νέος δικηγόρος ή όχι μόνο δικηγόρος, ο οποίος δουλεύει με «μπλοκάκι» σε συγκεκριμένους εργοδότες, που εξαιρείται. Ένα νέο παιδί που δουλεύει μέχρι δύο εργοδότες με μπλοκάκι, θεωρείται, δηλαδή, μισθωτός εξαιρείται. Ένας νέος μέχρι 3 χρόνια εξαιρείται. Στα 4 χρόνια έχει 2/3 έκπτωση. Στον πέμπτο χρόνο έχει 1/3 έκπτωση. Συν την έκπτωση 50% και 25% του τέλους επιτηδεύματος. Τρίτο σημείο πολύ σημαντικό, που θεωρώ: Έχουμε δημόσια διαβούλευση. Κι εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και σεβόμαστε τις διαδικασίες. Απόδειξη; Τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παπασταύρου, ο Υπουργός Επικρατείας, στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο » είπε ο κ. Μαρινάκης.
«Έχει αλλάξει τρόπο που νομοθετεί αυτή η Κυβέρνηση. Σέβεται τις διαδικασίες. Χωρίς να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοθετήματος και του κομματιού του νομοθετήματος που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, προφανώς, θα ακούσουμε προτάσεις από τους φορείς, από τα υπόλοιπα κόμματα σοβαρές, οι οποίες μπορεί να έχουν περιπτώσεις ανθρώπων που να είναι κάτω από 10.000 ευρώ. Όλα αυτά θα τεθούν στον διάλογο, θα μπουν στο ζύγι από το Υπουργείο Οικονομικών, θα εξεταστούν με σοβαρότητα οι προτάσεις των ανθρώπων, των πολιτών μεμονωμένα, των φορέων. Το έχει αποδείξει, το έχει κάνει πολλές φορές η Κυβέρνηση. Κραυγές, όμως, από αυτούς οι οποίοι έβαλαν πάω από 30 φόρους, από αυτούς οι οποίοι λέγανε ότι θα μπορέσουν να αυξήσουν συντάξεις και κατάργησαν το ΕΚΑΣ και κατηγορούν το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη νομοθετήσει το 50% του προεκλογικού προγράμματος, έχει αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από μία Κυβέρνηση που μόνο μειώνει φόρους, γιατί εδώ δεν έχουμε αύξηση φορολογικού συντελεστή, εμείς τις θεωρούμε μη σοβαρές αυτές τις κραυγές » πρόσθεσε.
Διευκρινίσεις για τα πρόστιμα στις συναλλαγές με μετρητά
Επίσης έδωσε διευκρινίσεις για τα πρόστιμα στις συναλλαγές με μετρητά. «Δεν μπορεί να έχεις πέντε υπαλλήλους με τον κατώτατο μισθό και να δηλώνεις κάτω από αυτόν. Δεν είναι λογικό. Αλλά, δεν πρέπει να υπάρχει στοχοποίηση. Δεν σημαίνει ότι το 70% φοροδιαφεύγει και το υπόλοιπο 30% δεν φοροδιαφεύγει. Ο μισθωτός, αυτό που παίρνει αυτό δηλώνει και φορολογείται μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Και με αυτά τα λεφτά, ουσιαστικά, πληρώνει και ίσως περισσότερο από κάποιους οι οποίοι πάνε να κλέψουν το Κράτος. Πάμε, λοιπόν. Γιατί τα λέω αυτά; Το νομοσχέδιο το είπα στην αρχή. Δεν είναι μόνο στραμμένο στη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Κάνει και άλλα πράγματα. Παράδειγμα: Θες να πας να πάρεις ένα ζευγάρι παπούτσια ή κάποιες αγορές να κάνεις και ενώ πρέπει να δώσεις κάρτα, εσύ δίνεις μετρητά. Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Ξέρετε πόσο γίνεται τώρα το πρόστιμο; Διπλάσιο της τιμής. Δεύτερον, διασύνδεση όλων των ταμειακών με POS. Αυτό γίνεται τώρα νομοθετικά. Γιατί τα λέω αυτά; Υπάρχει μια στρεβλή εντύπωση. Ίσως δημιουργείται και από την ταχύτητα των γεγονότων ότι υπάρχει στοχοποίηση και γίνεται μόνο μια παρέμβαση τους φοροφυγάδες, ελεύθερους επαγγελματίες συλλήβδην. Όχι, δεν τσουβαλιάζουμε κανέναν » σημείωσε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ