Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από 1η Ιανουαρίου υποχρεωτικά οι πληρωμές μέσω IRIS

IRIS

Έρχονται τα συστήματα άμεσων πληρωμών (IRIS) για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως αυτό προκύπτει από το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Δάνεια, Διαφάνεια, ανταγωνισμό, προστασία των ευάλωτων -Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» που κατατέθηκε στη Βουλή.  Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από την  1η Ιανουαρίου 2024 και όχι από την 1η Δεκεμβρίου 2024 που προβλεπόταν αρχικά και θα αφορά σε εκείνους που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό. Αυτοί θα δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.

Tι αναφέρει το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο του άρθρου 46 με τίτλο”  Υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 65 ν. 4446/2016″, «Στο άρθρο 65 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240), περί αποδοχής πληρωμών με κάρτα, προστίθεται παρ. 4 ως εξής: «4. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό,
σύμφωνα με την κοινή απόφαση που εκδίδεται βάσει της εξουσιοδότησης της περ. γ) της παρ. 3, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.».

Ενώ στο άρθρο 47 του άρθρου  με τίτλο” Υποχρέωση ενημέρωσης για τη χρήση καρτών και υπηρεσιών άμεσης πληρωμής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 66 ν. 4446/2016″ επισημαίνεται πως  «Η παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240), περί της υποχρέωσης ενημέρωσης του καταναλωτή, τροποποιείται, ώστε

α) η υποχρέωση για παροχή πληροφοριών να επεκτείνεται και στους δικαιούχους πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας
άμεσης πληρωμής, και

β) οι πληροφορίες που παρέχουν οι δικαιούχοι πληρωμής στους καταναλωτές να αναγράφονται και στον διαδικτυακό τόπο, μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, και οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 65, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.».

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωση του για τα  συστήματα άμεσων πληρωμών (IRIS) πως «οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο  εδώ

Τα “ψιλά” γράμματα που πρέπει να γνωρίζετε

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το σύστημα IRIS θα μπει άμεσα στην καθημερινότητα καταναλωτών και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών. Με αυτόν τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες και οι πληρωμές θα γίνονται με διαδικασίες fast track και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.

Σημειώνεται δε πως μόλις θα ενεργοποιούν την υπηρεσία IRIS στο mobile banking οι καταναλωτές, μετά θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πληρωμές  μέσα σε δευτερόλεπτα  αφού πληκτρολογήσουν πρώτα τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία. Τα στοιχεία  αυτά θα παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση για λόγους διευκόλυνσης.

Μάλιστα η  αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS αναμένεται να αποτυπώνεται στο σώμα της απόδειξης που θα εκδίδεται προκειμένου η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται κάρτες πληρωμών και οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές  θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

Τι είναι το IRIS

Σύμφωνα με τη ΔΙΑΣ, το σύστημα IRIS επιτρέπει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της.

Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η συμμετοχή της επιχείρησης στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ενέργειες του συνεργαζόμενου Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών (η υπηρεσία προσφέρεται ήδη από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου).

Καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν έχουν την παραμικρή χρέωση για τις συναλλαγές έως 500 ευρώ

 

 

 

Exit mobile version