Ελευθέριος Βενιζέλος: Δυνατό πρώτο δίμηνο στον διεθνή αερολιμένα

αεροδρόμιο

Με ισχυρούς ρυθμούς έτρεξαν τα μεγέθη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος κατά το πρώτο δίμηνο του 2024 ενώ προχωρούν οι διαδικασίες αύξησης της χωρητικότητας μέσω του επενδυτικού πλάνου το οποίο έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστή Αρχή και προβλέπει δυνατότητα υποδοχής 33 εκ επιβατών μέχρι το 2028 με επένδυση 650 εκ ευρώ.

Κατά το πρώτο δίμηνο του έτους σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρίας σε χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές των επιδόσεων του 2023 η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά  14,4% και η κίνηση αεροσκαφών κατά 11,8% .

Το στοιχείο αυτό πέραν της αύξησης των αφίξεων δείχνει ότι και τα αεροπλάνα που προσγειώνονται ή απογειώνονται από το Ελ Βενιζέλος παρουσιάζουν αύξηση πληρότητας.

Σε ότι αφορά στο επενδυτικό πλάνο η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για τη χρηματοδότησή του ελπίζοντας σε ανταγωνιστικά όπως είπε επιτόκια ενώ στα σημερινά σχέδια εντάσσεται και δεύτερη φάση επενδύσεων ύψους 700 εκ ευρώ που αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής 40 εκ επιβατών μέχρι το 2035 που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί.

Κατά την παρουσίαση η διοίκηση του Ελ Βενιζέλος επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης εσόδων από και συγκεκριμένα από την αύξηση των χώρων καταστημάτων λιανικής και την κατασκευή πολυώροφου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων δεδομένου ότι οι υφιστάμενοι χώροι ήδη βρίσκονται σε φάση κορεσμού.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις  του 2023 τα καθαρά κέρδη από μη αεροπορικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 75,6 εκατ. ευρώ και από αεροπορικές στα 155,9 εκατ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά παρά την ισχυρή εκκίνηση του πρώτου διμήνου η διοίκηση επιφυλάχθηκε να προβεί σε προβλέψεις δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν είναι ενδεικτική καθώς η συμμετοχή της στο συνολικό αποτέλεσμα είναι περιορισμένη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Exit mobile version