Ελαιόλαδο: Καλά νέα για την τιμή του – Τι λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου Μανώλης Γιαννούλης

ελαιόλαδο

Τις προβλέψεις του για το πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα η τιμή στο ελαιόλαδο στη χώρα μας έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου, Μανώλης Γιαννούλης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “NEWSROOM”.

«Οι προβλέψεις για την τιμή του ελαιόλαδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι θετική για τον καταναλωτή με δεδομένο ότι η επερχόμενη παραγωγή φαίνεται από τα πρώτα σημάδια ότι θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Άρα θα έχουμε μια αυξημένη προσφορά σε σχέση με πέρυσι. Να θυμίσω ότι πέρυσι είχαμε ιστορικό χαμηλό παραγωγής σε όλη τη Μεσόγειο», είπε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «πέρυσι η τιμή παραγωγού του ελαιόλαδου έφτασε μέχρι και τα 9,50 ευρώ το κιλό. Στο ράφι είδαμε ένα εύρος τιμών στο ελαιόλαδο. Το υψηλότερο εύρος  ήταν μεταξύ 17 ευρώ με 18 ευρώ και το χαμηλότερο ήταν στα 12,50 ευρώ. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών για να διαλέξει ο καταναλωτής».

«Σήμερα οι τιμές παραγωγού ελαιόλαδου βρίσκονται περίπου στα 7,5 ευρώ το κιλό. Έχει ξεκινήσει μια μείωση. Η λογική λέει πως εφόσον η παραγωγή του ελαιόλαδου  εξελιχθεί ομαλά, τότε προοιωνίζεται μια ακόμη σημαντική μείωση τιμής. Εάν η τιμή αυτή θα είναι 1 ευρώ ή 2 ευρώ ακόμη αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων. 

Όσον αφορά τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιόλαδου δήλωσε ότι είναι διεθνώς εμπορεύσιμη και καθορίζεται από τον μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης. Εξήγησε μάλιστα ότι οι περυσινές υψηλές τιμές οφείλονταν στην ιστορικά χαμηλή παγκόσμια παραγωγή, κάτι που επηρέασε και άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία. «Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, φέτος αναμένεται αυξημένη παραγωγή και μειωμένες τιμές» είπε ο κ. Γιαννούλης προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να αναμένουμε την τελική διαμόρφωση των τιμών τους επόμενους μήνες»

Για το φαινόμενο της νοθείας

Επίσης μίλησε και για το φαινόμενο της νοθείας. «Το φαινόμενο της νοθείας είναι διαχρονικό και εναπόκειται στους μηχανισμούς ελέγχου της πολιτείας για  να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι στη χώρα μας δυστυχώς  σχεδόν τ το 70% του ελαιόλαδου καταναλώνεται σε χύμα ανώνυμες συσκευασίες. Με αυτό συνεπάγεται από πλευράς ρίσκου για τον καταναλωτή ο οποίο αγοράζει ένα ανώνυμο προϊόν  που δεν έχει ελεγχθεί από έναν οργανωμένο μηχανισμό » σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version