Ελαιόλαδο: Γιατί είναι “φυσιολογική” η τιμή πώλησής του – Η εξήγηση του Σκρέκα

ελαιόλαδο

Ως “φυσιολογική” χαρακτήρισε εμμέσως σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας την τιμή πώλησης του ελαιόλαδου στη χώρα μας.  «Αυτή τη στιγμή η τιμή του λαδιού έχει 9 ευρώ στον παραγωγό ή στο ελαιοτριβείο στην Ελλάδα; Όχι. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή τιμή του λαδιού. Δηλαδή σήμερα οι ιταλικές εταιρίες, οι  ισπανικές εταιρίες και οι ελληνικές εταιρίες που τυποποιούν ελαιόλαδο αγοράζουν από όπου μπορούν να το βρουν (είτε αυτό είναι περσινό είτε είναι φετινής σοδειάς από χώρες Βορείου Αφρικής που είναι το Μαρόκο και η Τυνήσια κλπ) και το αγοράζουν στα 9 ευρώ», τόνισε με έμφαση ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το ότι αυτή τη στιγμή στην χονδρική αγορά η τιμή του λαδιού είναι στα 9 ευρώ και η λιανική τιμή πολλές φορές στο σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι στα 11 ευρώ / στα 12 ευρώ, αυτό σημαίνει πως δεν έχει περάσει πραγματικά αυτή η ανατίμηση ακόμα στο ράφι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να προσδιορίσουμε και να αλλάξουμε τις τιμές παγκοσμίως του ελαιόλαδου; Αδύνατον. Η Ελλάδα παρόλο που είναι μεγάλη παραγωγός χώρα δεν παράγει πάνω από 20%»,  συμπλήρωσε και ανέφερε πως «στον παραγωγό δεν μπορούμε να επιβάλουμε πλαφόν. Γιατί η τιμή στον παραγωγό προσδιορίζεται σε επίπεδο ευρωπαϊκής αγοράς».

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για το θέμα του περιθωρίου κέρδους. «Ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους και έχουμε νομοθετήσει: απαγορεύεται μια επιχείρηση σήμερα που πουλάει τέτοια προϊόντα, βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού, να αποκομίσει μεγαλύτερο κέρδος τώρα από αυτό που είχε το 2021. Και εφόσον είχαν μεγαλύτερο κέρδος, τότε επιβάλλουμε αυστηρά πρόστιμα που είναι διπλάσια του οφέλους που θα μπορούσαν να προσκομίσουν από την επιπλέον κερδοφορία.»  «Έχουμε στείλει ελέγχους σε εταιρείες και τυποποιητήρια», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Λάδι: Θα φτάσει η τιμή του στα 25 ευρώ και στα 30 ευρώ;

Επίσης ρωτήθηκε εάν ενδέχεται να φτάσει η τιμή του λαδιού στα 25  ευρώ και 30 ευρώ.  «Καλό είναι να μην προδικάζουμε ποιες είναι οι τιμές γιατί πολλές φορές και αυτή η πρόβλεψη οδηγεί σε αυξήσεις, πολλές φορές αναίτιες. Όχι ότι θα το πούμε εμείς, θα αυξηθούν και οι τιμές», απάντησε.

Την ίδια στιγμή επεσήμανε πως  «γενικά είναι κάτι που η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοιτάει πάρα πολύ προσεκτικά και όχι μόνο .Υπάρχει ακρίβεια. Πρώτο ερώτημα είναι ελληνικό φαινόμενο ή είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ευρώπη;  Είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο. Σήμερα η χώρα μας είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών  κρατών που έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό», πρόσθεσε.

 

Exit mobile version