Εκτός σχεδίου δόμηση: Έρχεται νέα διάταξη- Τι θα αναφέρει και τι θα αλλάξει για τα «τυφλά» οικόπεδα

εκτός σχεδίου

Έρχεται νέα  διάταξη για την εκτός σχεδίου δόμηση. Όπως γνωστοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση «Reimagine Tourism in Greece» θα υπάρξει διάταξη για την εκτός σχεδίου δόμηση την οποία θα την δείτε πολύ σύντομα. «Πιστεύω πως θα είναι μια ισορροπημένη διάταξη. Ένα πράγμα που το γνωρίζουμε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  είναι ότι η δουλεία όπως την ξέραμε ανήκει στο παρελθόν » συμπλήρωσε.

Και είπε πως θα καταργηθεί η δουλεία διόδου που δίνει το δικαίωμα δόμησης σε “τυφλά” οικόπεδα. Αυτό αφορά εκείνα που προέρχονται από μεγαλύτερα οικόπεδα που κατατμήθηκαν προ του 1985 και που αποκτούν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ύστερα από παραχώρηση της απαιτούμενης γης, σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη. «Οι αναγνωρισμένοι δρόμοι είναι πολύ λίγοι .Μέχρι να αναγνωρίσουμε τους δρόμους θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος » σημείωσε.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα είναι έτοιμος ο νέος οδικός χάρτης για τη δόμηση σε ολόκληρη τη χώρα αφού πρώτα ολοκληρωθεί το υπό εκπόνηση Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» των 600 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου θα αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας που σήμερα δεν διαθέτει.

Για τα τοπικά χωρικά σχέδια (ΤΠΣ)

Επίσης μίλησε για τα τοπικά χωρικά σχέδια (ΤΠΣ). «Τα τοπικά χωρικά σχέδια (ΤΠΣ) θα είναι έτοιμα σε 2- 3 χρόνια από τώρα γιατί δρομολογούνται όχι μόνο για τα νησιά μας  που είναι και η προτεραιότητα  μας αλλά για όλους τους δήμους της χώρας. Είναι αυτά που τελικά θα μπορέσουν να καθορίσουν σε τοπικό επίπεδο τις αντοχές κάθε περιοχής, τις ιδιαιτερότητές κάθε περιοχής  και το που μπορούμε τελικά να χτίσουμε και τι μπορούμε να χτίσουμε σε κάθε περιοχή.

Μέχρι τότε  όμως είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε να έχουμε κάποιους οριζόντιους κανόνες. Είναι επίσης απολύτως δεδομένο ότι με γνώμονα και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι θα μπουν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση. Γνωρίζετε πως υπάρχει ήδη μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα “τυφλά οικόπεδα και τη δυνατότητα τους να οικοδομούν εάν δεν έχουν πρόσοψη σε δρόμο  και πολύ σύντομα θα φέρουμε μια μεταβατική διάταξη … λογική πιστεύω για να μπορούμε να προσαρμοστούμε  μεταβατικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας » σημείωσε.

Για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. «Αντίστοιχα έχουμε και ζητήματα που αφορούν και το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Έγινε μια πάρα πολύ σημαντική δίκη πριν από λίγες ημέρες … χωρίς να θέλω να παρέμβω στο σκεπτικό του δικαστηρίου. Τονίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό στα ζητήματα αυτά είναι να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση το τι σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση της δόμησης. Δεν είναι μόνο το ζήτημα του ύψους το οποίο επηρεάζει το περιβάλλον αλλά είναι και η ποιότητα των υλικών, είναι και πόσο φιλικά  προς το περιβάλλον είναι τα κτίρια, ποια είναι η δική τους κατανάλωση. Και ακριβώς σε αυτή τη λογική κινήθηκε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Αλλά από εδώ και πέρα προφανώς το ίδιο το δικαστήριο θα κρίνει τη συνταγματικότητα του .Κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας απόλυτος ορισμός της φέρουσας ικανότητας. Είναι βέβαιον όμως πως ως προς την εκτός σχεδίου δόμηση η οποία σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα υποδομών ειδικά στα νησιά μας .. που θα μπουν περιορισμοί. Πιστεύω πως καλώς θα μπουν ορισμοί γιατί υπάρχουν πάρα πολλά νησιά τα οποία πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί .Υπάρχουν οικισμοί που πρέπει να προστατευθούν. Προφανώς εάν θέλουμε να βάλουμε περιορισμό στην εκτός σχεδίου δόμηση θα πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές » είπε.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Και ανέφερε ποιες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να δοθούν σε αυτό το θέμα. «Ποιες μπορούν να είναι οι εναλλακτικές; Η οργανωμένη δόμηση…η οργανωμένη υποδοχή είναι μια επιλογή …. οι οικισμοί  ή ενδεχόμενη επέκταση τους  είναι μια άλλη επιλογή. Προτιμώ παραδείγματος χάριν σε ένα νησί του Αιγαίου να «σπρώξω» τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία προς τους οικισμούς -όπου  υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να γίνει αυτό  .. παρά να μπορεί να οικοδομεί ο καθένας σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, όπου θέλει, όπως θέλει -όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.  Και προφανώς υπάρχουν και άλλες προβλέψεις του ΝΟΚ, όπως είναι τα υπόσκαφα για τα οποία οι απόψεις διίστανται αλλά είναι και αυτό αντικείμενο μιας συζήτησης.  Κατά το πόσο μπορείς να δώσεις παραπάνω μέτρα για μια κατοικία η οποία όμως έχει λιγότερη όχληση διότι δεν θα βλέπουμε πια αυτά τα κουτάκια τα οποία βλέπαμε παλιά που σηκωνόντουσαν σε ύψος είναι μια συζήτηση την οποία εγώ είμαι ανοικτός να κάνω. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το μέτρο αυτό έχει λειτουργήσει βασικά θετικά, αλλά  σίγουρα εγώ δεν είμαι ο ειδικός και ο μόνος να το κρίνω. Εάν θα έχουμε πισίνες παραδείγματος χάριν παντού στα νησιά του Αιγαίου όταν έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας .Όταν μου τέθηκε αυτό το ζήτημα είπα πολύ ωραία επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος.  Τι μέρος της κατανάλωσης του νησιού είναι τελικά οι πισίνες; Εάν είναι το 20%  να το συζητήσω, εάν είναι το 1% προφανώς η πισίνα από μόνη της δεν μπορεί να είναι πρόβλημα ως προς τη διαχείριση  των νερών του νησιού. Πολλά από αυτά τα προβλήματα και συχνά αυτά τα ζητήματα  είναι αντικείμενα των προκαταλήψεων και χρειάζεται μια πιο σοβαρή και αναλυτική δουλειά  πριν κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση » τόνισε με έμφαση.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Exit mobile version